Τα φτιασιδώματα τελειώνουν

Γράφει ο Δημήτρης Παπαχρήστος, 
Συγγραφέας
Η Ευρώπη ποτέ δεν υπήρξε ενωμένη πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά, υπαρξιακά. Γι' αυτό βρίσκεται σε «υπαρξιακή κρίση». Δεν είναι οι ευρωσκεπτικιστές που κάνουν κριτική και την αμφισβητούν. Οι μεν θέλουν να τη σπρώξουν πιο δεξιά, εκεί όπου ο φασισμός και ο νεοναζισμός δεν έχει μόνο τον λόγο, αλλά και τη ράβδο και τα συρματοπλέγματα και τα τείχη.

Και οι δε θέλουν μια Ευρώπη ομοσπονδιακή με δημοκρατία, με ελευθερία, με δικαιοσύνη, όπου οι λαοί θα ζουν μέσα σε ένα δίκτυο αλληλεγγύης και ανθρωπιστικού πολιτισμού. Η οικονομική κρίση παρατείνεται και έχει διαπιστωθεί πως ευθύνεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική της λιτότητας. Την οποία «με νύχια και με δόντια» την επέβαλε η Ενωμένη Ευρώπη της Γερμανίας, δηλαδή των τραπεζιτών, που είναι η οικονομική ελίτ, δηλαδή η πραγματική εξουσία, καθότι οι πολιτικοί γίνονται πειθήνια εκτελεστικά τους όργανα εν πολλοίς ή λογιστικοί υπάλληλοί τους, με το τεχνοκρατικό πλεονέκτημα του ειδικού που δεν λογαριάζουν τον άνθρωπο, αλλά τον βλέπουν σαν αριθμό στους λογαριασμούς τους και τοποθετούν τα κέρδη πάνω από οποιαδήποτε ανθρώπινη κοινωνική και πολιτική αξία.
Αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί, έχουν αποσαθρωθεί τα θεμέλιά της. Μετά το Brexit των Βρετανών προσπαθούν οι ιθύνοντες να προλάβουν το ντόμινο. Το αναμενόμενο δημοψήφισμα στην Ιταλία θα πει «όχι», που θα είναι δύσκολο να το μεταλλάξει σε «ναι» ο Ρέντσι, όπως το διέπραξε ο Τσίπρας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που είχαν αυταπάτες γιατί πίστεψαν πως θα επικρατήσει το δίκαιο, αγνοώντας πως το δίκαιο το έχουν πάντα οι ισχυροί, γιατί όσο θα σκύβουμε το κεφάλι θα τους βλέπουμε θεόρατους κι ας είναι ανθρωπάκια. Το είχε πει και ο Σαίξπηρ: «Αν τους βλέπουμε σαν λύκους, οι άλλοι γιατί να είναι πρόβατα;». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.-Κλ. Γιούνκερ δήλωσε πως η «Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι αρκετά κοινωνική και πρέπει να την αλλάξουμε». Είπε πολλά για να προλάβει τη ρήξη και τη σύγκρουση που επέρχεται, αλλά όποια προβιά κι αν φορέσει ο λύκος, λύκος θα είναι. Οι λαοί, και εννοούμε αυτούς που ζουν μέσα στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, δεν έχουν να χάσουν τίποτα παρά μονάχα τις αλυσίδες τους, το κεφάλαιο όμως, το σύστημα το καπιταλιστικό, αυτό της εκμετάλλευσης που κολυμπάει στη θάλασσα του καταναλωτισμού και της βαρβαρότητάς του, θα πνιγεί μέσα στα απόνερά του.
Ακόμα και η Μέρκελ και αύριο και ο Σόιμπλε θα μιλήσουν για ανθρώπινη Ευρώπη και θα πολεμήσουν τον πόλεμο. Λόγια φθηνά, λόγια ψεύτικα, ο πολιτικαντισμός και ο λαϊκισμός στο αποκορύφωμά του. Δεν είναι διαφορετικοί οι ξένοι από τους δικούς μας. Οση «ευρηματική ευελιξία» χρησιμοποιήσουν δεν θα επέλθει η «κοινωνική οικονομία της αγοράς», γιατί τότε θα πρέπει να αυτοκαταργηθούν. Η κοινωνική δικαιοσύνη είναι συνδεδεμένη με την ισότητα, με το ήθος και την αξιοπρέπεια, με την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Το προσφυγικό πρόβλημα που οι ίδιοι το έχουν δημιουργήσει, με τους πολέμους και την καταστροφή που επιφέρουν με τις παρεμβάσεις τους στον πλανήτη, θα γίνει κινούμενη βόμβα, γι' αυτό καλλιεργούν τον τρόμο και την ξενοφοβία, αδιαφορώντας πως γινόμαστε και εμείς μετανάστες στον ίδιο μας τον τόπο. Αυτοί προετοιμάζονται στην Μπρατισλάβα για να αντιμετωπίσουν την κρίση που δημιούργησαν. Επίσης συντελούνται οι διεργασίες ενός πανευρωπαϊκού κινήματος που γκρεμίζει σύνορα και ενώνει τους ανθρώπους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια