Κλείστε τα κανάλια

Γράφει ο Απόστολος Διαμαντής, συγγραφέας

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τα ιδιωτικά κανάλια και να ανοίξει καινούργια  δεν ήταν απλώς λανθασμένη, αλλά και αυταρχική. Το πόσα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης θα λειτουργούν σε μια χώρα δεν είναι απόφαση κυβερνητική, εκτός και μιλάμε για  ανελεύθερα καθεστώτα.

Το ζήτημα αυτό το κρίνει η ελεύθερη αγορά και είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου, εφόσον τηρεί τους νόμους, να ανοίγει μια επιχείρηση ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Το επιχείρημα ότι πρέπει οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν είναι στρεψόδικο και φυσικά χωρίς νόημα. Δεν βγάζει νόημα. Φυσικά πρέπει όλοι να πληρώνουν. Τι σχέση έχει αυτό το ζήτημα με τον αριθμό των καναλιών; Εάν οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν να τους ζητηθούν τα χρήματα και να επιβληθούν οι νόμοι. Δεν έχει η κάθε κυβέρνηση την εξουσία  να ρίχνει μαύρο στα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Η κα Γεροβασίλη έκανε την πραγματικά ακατανόητη δήλωση πως η κυβέρνηση Συριζα δεν βάζει μαύρο, εννοώντας προφανώς ότι μαύρο έβαλε η ΝΔ κλείνοντας την ΕΡΤ! Και συνέχισε πως δίνεται προθεσμία 90 ημερών στα κανάλια που θα τους αφαιρεθεί η άδεια να ρυθμίσουν τις δουλειές τους μέχρι να κλείσουν οριστικά! Δηλαδή; Δεν μπαίνει μαύρο αύριο και μπαίνει τον Νοέμβριο; Προφανώς θα έκανε χιούμορ η κα Γεροβασίλη. Χιούμορ με την αγωνία χιλιάδων δημοσιογράφων και υπαλλήλων που θα βρεθούν σε 90 μέρες στο δρόμο.

Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη. Η κυβέρνηση όχι μόνον έβαλε μαύρο στην ενημέρωση, αλλά, αναλόγως και της έκβασης του δημοπράτησης, μπορεί να έβαλε και μαύρο σε όλα σχεδόν τα ιδιωτικά κανάλια! Ξεπέρασε δηλαδή κατά πολύ το σκορ της ΝΔ, η οποία έβαλε μαύρο στην ΕΡΤ, αλλά πάντως την ξανάνοιξε, κακήν κακώς. Η κα Γεροβασίλη όμως και η κυβέρνηση τάκλεισαν όλα μαζί και δεν πρόκειται να τα ξανανοίξουν ποτέ. Είναι κάπως διαφορετικό.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό, δεν είναι ότι έκλεισαν τα κανάλια και επέτρεψαν μόνον 4. Έβγαλαν στο σφυρί τις άδειες και όποιος δώσει τα περισσότερα θα τις πάρει! Σαν να πουλάμε αυτοκίνητα ή σπίτια. Μα τα ΜΜΕ είναι κάτι διαφορετικό, δεν πρέπει να δίνονται μόνον σε όποιον έχει τα περισσότερα, αλλά θα πρέπει να μπαίνουν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια καταλληλότητας, δηλαδή εμπειρία στο χώρο, κριτήρια ηθικά, κριτήρια δημοσιογραφικά, πολιτισμικά κλπ. Είναι δυνατόν να παίρνουν τα κανάλια επιχειρηματίες που το μόνο που γνωρίζουν είναι να στήνουν ΠΑΕ;

Τέλος πάντων, η υπόθεση αυτή εξελίχθηκε σε τραγωδία για την ίδια την κυβέρνηση, διότι θα μείνει εσαεί το στίγμα πως μια αριστερή κυβέρνηση περιόρισε την ελεύθερη δημοσιογραφία και έκλεισε κανάλια που δεν της άρεσαν. Διότι οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά μένουν τα έργα τους.

Μόλις βγει η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει φυσικά το νόμο του Συριζα και θα ανοίξει και πάλι τα κανάλια που τώρα έκλεισαν.

Και το μόνο που θα μείνει στην ιστορία θα είναι η αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης να βάλει μαύρο σε ιδιωτικά κανάλια εν ώρα λειτουργίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια