Sponsor

ATHENS WEATHER

«Κροκοδείλια δάκρυα» και ευχολόγια στη Σύνοδο Κορυφής της Μπρατισλάβας

Σε γενικόλογα συμπεράσματα για το μέλλον της Ευρώπης, ιδίως μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας, και σε κατάθεση των προβληματισμών τους για σοβαρά θέματα όπως το προσφυγικό και η ασφάλεια, προχώρησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής των 27, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου στη Μπρατισλάβα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αρχηγοί κρατών αναλώθηκαν στη θεωρητικολογία ενός «οδικού χάρτη» που περιλαμβάνει τις στρατηγικές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρίσι και Βερολίνο προειδοποίησαν ότι η Ευρώπη απειλείται με «διάλυση» και έκαναν λόγο για «κρίσιμη κατάσταση».
Ο «οδικός χάρτης» υπεβλήθη στους ηγέτες από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σε αυτόν καταγράφονται τα βασικά θέματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα κατά τους επόμενους έξι μήνες.
Από την άλλη, η Σύνοδος ανέδειξε και τη διαφοροποίηση των χωρών του Βίζεγκραντ περί «ελαστικής αλληλεγγύης» σε θέματα που άπτονται του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με διφορούμενα νοήματα για το τι ακριβώς επιδιώκουν και με σκληρή στάση.
Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.
«Η άτυπη σύνοδος κορυφής της Μπρατισλάβας απέτυχε να αλλάξει τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι Βρυξέλλες» είπε.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών και της ΕΕ θα συναντηθούν στις 24 Σεπτεμβρίου στη Βιέννη και ότι ο ίδιος έχει ως στόχο να αλλάξει την «αυτοκαταστροφική και αφελή» μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης.

Μέρκελ: Σε κρίσιμη κατάσταση η Ευρώπη – Απαιτείται συνεργασία και αλληλεγγύη
«Το Brexit και οι άλλες δυσκολίες έχουν φέρει την Ευρώπη σε κρίσιμη κατάσταση», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος μετά το τέλος της Συνόδου στην Μπρατισλάβα.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε συμβιβασμούς, αλληλεγγύη και συνεργασία πάνω στις αξίες στις οποίες ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε η κ. Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έστειλε το μήνυμα ότι χωρίς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση «δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε τους στόχους».
Η κυρία Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα στην τοποθέτηση του προέδρου Γιούνκερ που δίνει το στίγμα των προθέσεων και τα βήματα πάνω στα οποία θα γίνουν οι εντατικές εργασίες. Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι τα 60 χρόνια της Ε.Ε.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό τόνισε ότι στόχος είναι να μειωθεί η ροή μεταναστών και προσφύγων, να ισχύσουν τα συμφωνηθέντα με Τουρκία και η συμφωνία στη Βαλέτα.

Ολάντ: Λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
Την ανησυχία του για το μεταναστευτικό και την τρομοκρατία στην Ευρώπη εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στη Μπρατισλάβα.
Ο κ. Ολάντ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την καταστολή της παράτυπης μετανάστευσης και για την προστασία των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Σημείωσε ακόμη ότι η Ευρώπη έχει ευθύνη σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης αποτελεσματικών μέτρων.

Τσίπρας: Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νέο όραμα
Την ανάγκη ριζικών αλλαγών στην ΕΕ τόνισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των 27 αρχηγών κρατών της Ευρώπης, ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Οι περισσότεροι εκ των 27 ηγετών έχουν αναγνωρίσει ότι βρισκόμαστε σε μία κρίση», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας πως «αν δεν αλλάξουμε, η κρίση θα γίνει υπαρξιακή».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει νέο όραμα, παρά τις διαφορές και καλωσόρισε τις δηλώσεις του προέδρου Γιουνκέρ.
«Οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την Ευρώπη, καθώς η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη και η ανισότητα έχει διευρυνθεί. Καλοί οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας πρέπει να έχει και εξαιρέσεις για να λειτουργήσει», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας θετικό ότι μπήκε στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Τα είπαν για την Ευρώπη, πήγαν και κρουαζιέρα!
Λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου, οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έφυγαν από το επιβλητικό κάστρο που φιλοξενεί τη Σύνοδό τους για να περάσουν ένα δίωρο στον ποταμό-σύμβολο της Ευρώπης.
«Ο Δούναβης συνδέει ουσιαστικά όλη την Ευρώπη», σχολίασε ο οικοδεσπότης της συνόδου, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, εξηγώντας την επιλογή της κρουαζιέρας.
Παρά τη ζέστη που επικρατεί στη σλοβακική πρωτεύουσα, οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι επιβιβάστηκαν στο Regina Danubia, ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο μήκους 70 μέτρων, που νοικιάστηκε από την Μπρατισλάβα για σήμερα, με την ευκαιρία της συνόδου. Η «Βασίλισσα του Δούναβη»", που περιγράφεται ως «Πλωτό συνεδριακό μέγαρο», σήκωσε άγκυρα συνοδευόμενη από έναν στολίσκο από περιπολικά σκάφη ασφαλείας.
«Λόγω της συνόδου δεν επιτρέπεται σε κανένα πλοίο» να πλεύσει τον Δούναβη από το μεσημέρι έως τις 18.00 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο Πετρ Πάβλασεκ, ένας υπεύθυνος για τις ποτάμιες συγκοινωνίες της Σλοβακίας.
Το κυρίως «πιάτο» του γεύματος των Ευρωπαίων ηγετών περιλάμβανε τις σχέσεις της ΕΕ με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.
«Η σύνοδος της Μπρατισλάβας ήταν μέχρι στιγμής μια ειλικρινής συζήτηση για τις επιλογές που έχουμε ώστε να προχωρήσει προς τα εμπρός η ΕΕ. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα – κυριολεκτικά», ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
Για να κυλήσει πιο ευχάριστα η συζήτηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπόρεσαν να γευτούν το λευκό κρασί της Σλοβακίας που, όπως είπε με υπερηφάνεια ο Φίτσο, είναι «παγκόσμιας κλάσης».
Το πρόγραμμα της συνόδου περιλάμβανε επίσης μια επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Danubiana Meulensteen Art Museum στο Κούνοβο, κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Αυστρία και την Ουγγαρία, όμως ματαιώθηκε λόγω της χαμηλής στάθμης των υδάτων του Δούναβη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια