Σοκ! Στα Δυτικά Βαλκάνια κυκλοφορούν φήμες για Πόλεμο!

Η Σερβία δεν θα εκπλαγεί σε κλιμάκωση των πολιτικών εντάσεων στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αλεξαντάρ Βούτσιτς και τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Η σερβική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στη δήλωση του πρώην διοικητή των Βόσνιων Μουσουλμάνων, Σεφέρ Χαλίλοβιτς για το προγραμματισμένο την Κυριακή δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο.

Ο Νίκολιτς είπε ακόμη ότι αναμένει αντίδραση από τους ιθύνοντες στη Βοσνία, υπονοώντας τον πρόεδρο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.
Λόγω των αυξημένων εντάσεων στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο Αλεξαντάρ Βούτσιτς αναχώρησε από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκονταν για την 71η Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
«Η σερβική δημοκρατία της Βοσνίας δεν θα χαθεί και η Σερβία θα κάνει τα πάντα για να διατηρήσει την ειρήνη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «η Σερβία είναι αρκετά ισχυρή για να υπερασπισθεί τον εαυτό της και δεν θα επιτρέψει την καταστροφή της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία εάν δεχθεί επίθεση».
Σε τρεις ημέρες στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, θα γίνει ψηφοφορία για το εάν η εθνική γιορτή της Αυτονομίας θα είναι στις 9 Ιανουαρίου, ημερομηνία η οποία βλάπτει τα εθνικά αισθήματα άλλων εθνικοτήτων στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (Βόσνιων και Κροατών) και συγχρόνως συσπειρώνει τους Σέρβους της Βοσνίας.
Η ένταση στην Ομοσπονδία επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά τις δηλώσεις του Χαλίλοβιτς ότι «πόλεμος θα μπορούσε να προκληθεί σε όσους δεν σέβονται την κατάσταση και προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή του κοινού από τις εγκληματικές προθέσεις τους», αναφερόμενος στους Σερβοβόσνιους.
Σύμφωνα με τον Χαλίλοβιτς «κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει σύγκρουση, αλλά είναι απαράδεκτο οι Ναζί να καταλαμβάνουν το 50% του εδάφους της Βοσνίας».
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από Σέρβους υπουργούς που δήλωσαν ότι ο Χαλίλοβιτς ζει στο παρελθόν, όταν απειλεί ότι θα εξαφανισθεί η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στην ομοσπονδία της Βοσνίας, Μίροραντ Ντόντικ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε ότι «εάν η Σερβική Δημοκρατία δεχθεί επίθεση, θα ανταποκριθεί με απόσχιση από την Ομοσπονδία. Κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται ο Ντόντικ να λάβει υποστήριξη για το δημοψήφισμα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια