Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος
|
«…ότι πλέον όλο και περισσότεροι ηγέτες της Ε.Ε. αντιλαμβάνονται ότι η Ένωση βρίσκεται σε κρίση, -«υπαρξιακή», τη χαρακτήρισε»- και ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται πλέον από την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τονίζοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέο όραμα…»
Σε άρθρο μου, που φιλοξενήθηκε στα Blogs τον Μάρτιο του 2013, με τίτλο:
«12 Αστέρια σε φόντο μπλε, Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία»
Κλείνοντας έγραφα:
«Μήπως είναι επιτέλους καιρός κάποιος ΗΓΕΤΗΣ από τις χώρες όπου υπάρχει Τρόικα που ήρθε με αφορμή την Οικονομική κατάρρευση για να εμποδιστεί, είπαν, η ΠΤΩΧΕΥΣΗ, να πρέπει να υπενθυμίσει στους ΔΥΝΑΤΟΥΣ της Ε.Ε. πράγματα απλά όπως τις ‘παρεξηγημένες’ έννοιες: ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΑΡΜΟΝΙΑ;
Τον περασμένο Μάρτιο (2016) παραμονές του BREXIT καθώς η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ διέγραφε καθημερινά τις υποσχέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και έδειχνε να αγκαλιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση λησμονώντας τις αντί- μνημονιακές της θέσεις αναδημοσίευσα το ίδιο άρθρο μου που φιλοξενήθηκε και πάλι από τα Blogs και
Κλείνοντας έγραφα:
«Μήπως χρειασθεί να πάρει σάρκα και οστά ένα BRΕΧΙΤ που θα υπογραμμίσει για τους Λαούς της Ευρώπης την ανυπαρξία: ΕΝΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΑΡΜΟΝΙΑΣ;»
Το ΒREXIT ψηφίστηκε και δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες, οι Αυστριακές προεδρικές Εκλογές και πάλι αναβλήθηκαν, η Ουγγαρία μετά την ανύψηση του φράχτη ετοιμάζεται και για Δημοψήφισμα (το Λουξεμβούργο προτείνει να την ΔΙΩΞΟΥΝ από την Ε.Ε.) και στην Μπρατισλάβα διαπιστώθηκε (έστω σιωπηρά) ότι το οικοδόμημα της ΕΕ…κινδυνεύει!!!,
Ζητώ την κατανόησή σας καθώς αναρτώ στο Blog ξανά το συγκεκριμένο μου άρθρο.
ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΛΛΕΛΕΓΓΥΗ, ΑΡΜΟΝΙΑ
Η ευρωπαϊκή σημαία δημιουργήθηκε το 1955 και την υιοθέτησε για δική του χρήση το Συμβούλιο της Ευρώπης που, ως γνωστόν, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και προωθεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Η ευρωπαϊκή σημαία αποτελείται από 12 χρυσά αστέρια σε κύκλο πάνω σε μπλε φόντο. Τα αστέρια συμβολίζουν τα ιδανικά της ενότητας, της αλληλεγγύης και της αρμονίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
Ο αριθμός των αστεριών δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των χωρών-μελών, αλλά ο κύκλος που σχηματίζουν είναι το σύμβολο της ενότητας. Το 1983, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη σημαία και το 1985 αυτή υιοθετήθηκε από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. ως επίσημο έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (της τότε Ένωσης Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία, λοιπόν, ως θεμελιακές έννοιες και προϋποθέσεις στο πλέον φιλόδοξο κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά πείραμα σύνθεσης μιας «Νέας Πατρίδας» στη Γηραιά Ήπειρο. Ενότητα, Αλληλεγγύη, Αρμονία σε μια Ευρώπη των Λαών, για τη δημιουργία της δομής ΗΠΕ (Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης) κατά το πρότυπο των ΗΠΑ (Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής).
Έξι δεκαετίες από τότε και είναι ήδη εξοργιστικά ρεαλιστικό και καθόλου χυδαίο το ερώτημα εάν αυτό ήταν το ζητούμενο ή απλώς και μόνο οι οικονομικές, χωρίς σύνορα, αγοραπωλησίες υποβρυχίων και αρμάτων μάχης, αεροσκαφών πολεμικής αεροπορίας και σκαφών πολεμικού ναυτικού, όπλων και οπλικών συστημάτων, αυτοκινήτων και άλλων καταναλωτικών αγαθών.
ΕΝΟΤΗΤΑ; Πού ακριβώς την είδαμε, πού τη βιώσαμε ως Λαοί των 28 χωρών-μελών;
Στο ευρώ; Στους φράχτες με κοφτερό σύρμα; Ή στην ομόφωνη προσφυγική πολιτική;
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ; Πού ακριβώς την είδαμε, πού τη βιώσαμε;
Στη συμπαράσταση του Βορρά στον οικονομικά πληγωμένο Νότο ή στην αβροφροσύνη των… θεσμών;
ΑΡΜΟΝΙΑ; Πού ακριβώς την είδαμε, πού τη βιώσαμε;
Στη συστηματική δόμηση κοινής εξωτερικής πολιτικής, πολιτιστικών, μορφωτικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων και δομών;
Στον οικονομικο-πολιτικών συμφερόντων γερμανο-γαλλικό άξονα Merkel - Hollande;
Ή εξαντλείται στις αγκαλιές και τους ασπασμούς Schäuble, Draghi, Tusk, Juncker, Schultz;
Πότε θα βρεθεί κάποιος από τους 28 ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. να ρωτήσει:
ελληνιστί «Πού Πάμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση;» ή λατινιστί «Quo Vadis European Union?»
Προσωπικά, ως απλός Ενεργός Πολίτης, αφού ΔΕΝ είμαι πολιτικός, στέλνω σήμερα στους ηγέτες (άνδρες και γυναίκες) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 την προκήρυξη του Μαρτίου 1821 του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού στους Προξένους των Ξένων Δυνάμεων:
«Ημείς, το ελληνικό έθνος των Χριστιανών βλέποντας να μας καταφρονεί το Οθωμανικό γένος και σκοπεύει τον όλεθρον εναντίον μας πότε μ’ ένα και πότε μ’ άλλο τρόπο αποφασίσαμεν σταθερώς ή να αποθάνωμεν όλοι ή να ελευθερωθώμεν και τούτου ένεκα βαστούμε τα όπλα εις χείρας ζητούντες τα δικαιώματά μας. Όντες λοιπόν βέβαιοι ότι όλα τα χριστιανικά βασίλεια γνωρίζουν τα δίκαιά μας και όχι μόνο δεν θέλουν μας εναντιωθούν αλλά και θέλουν μας συνδράμει και ότι έχουν εις μνήμη ότι οι ένδοξοι πρόγονοί μας εφάνηκαν ποτέ ωφέλιμοι εις την ανθρωπότητα διά τούτο ειδοποιούμεν την εκλαμπρότητά σας και σας παρακινούμε να προσπαθήσετε να είμεθα υπό την εύνοια και προστασία του μεγάλου Κράτους τούτου…».
O Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια