Και άλλο αίμα ζητούν οι δανειστές: Λένε όχι στον «ακατάσχετο» λογαριασμό επιχειρήσεων

Θέλουν τα «κόκκινα δάνεια» στα funds


Οι δανειστές θέλουν να βάλουν “λουκέτο” σε ακόμη περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις και αντιδρούν στη δημιουργία “ακατάσχετου” λογαριασμού που προτείνει η κυβέρνηση, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούν να τορπιλίσουν την προσπάθεια για επαναφορά κεφαλαίων στην Ελλάδα με κίνητρα που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών.

Είναι γεγονός πώς οι εκπρόσωποι των δανειστών ήρθαν στην Ελλάδα και σήμερα αρχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς με εντολή να πιέσουν για ακόμη περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για να αποδεσμεύσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Επιχειρούν να μεταθέσουν την συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους όσο πιο πίσω γίνεται, ενώ βάζουν εμπόδια σε νομοσχέδια και προτάσεις της κυβέρνησης που στόχο έχουν να φέρουν έσοδα στα δημόσια Ταμεία χωρίς να υπάρξουν επιβαρύνσεις επιπλέον για τους μη έχοντες. Φαίνεται όμως πώς αυτό δεν αρέσει στα διάφορα funds που περιμένουν τις κατασχέσεις.

Συγκεκριμένα στην κυβέρνηση θέλουν να τελειώνουν άμεσα με τα τρία βασικά νομοσχέδια που ετοιμάζει για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων στην εφορία, το «πλαστικό χρήμα» αντί μετρητών και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη των επιχειρήσεων.

Την πρώτη συνάντηση με τους δανειστές θα την έχουν σε περίπου μία ώρα οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης. Θα παρουσιάσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Αυτό στηρίζεται όμως και στη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μετά το 2018, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για την ανάπτυξη. ΟΙ δανειστές όμως φαίνεται πώς έχουν άλλη άποψη.

Λίγο αργότερα, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Πρόνοιας κ.κ. Γιώργος Χουλιαράκης και Θεανώ Φωτίου θα παρουσιάσουν μέτρα στήριξης των πιο ευπαθών ομάδων, λίγες ώρες μόλις μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των αντισταθμιστικών μέτρων για όσους η κυβέρνηση έκοψε ξαφνικά το ΕΚΑΣ.

Στις 11:00 έχει προγραμματιστεί ο κ. Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής θα παρουσιάσουν την πορεία μετάβασης στην Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων. Και εδώ λοιπόν είναι το θέμα ή το πρώτο μεγάλο “αγκάθι”.

Οι δανειστές βάζουν εμπόδια στα δύο νομοσχέδια που έχει έτοιμα να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων και το «πλαστικό χρήμα». Ειδικά το ΔΝΤ, θέλει η ρύθμιση να έχει περιορισμένη χρονική διάρκεια και ο φόρος με τα πρόστιμα για όσους δηλώσουν αναδρομικά τυχόν εισοδήματα από το 2000 και μετά, να φτάνει έως και το 120% του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση όμως που ποντάρει πολλά στη ρύθμιση, φοβάται πως δεν θα έχουν όφελος ούτε οι ιδιώτες, ούτε το κράτος, εάν τα πρόστιμα είναι αποτρεπτικά και προτείνει έτσι μια λύση για φόρους και πρόστιμα έως 50% ή 60% το πολύ.

Παράλληλα οι δανειστές αντιδρούν και στη δημιουργία ενός «ακατάσχετου» λογαριασμού, όπως προβλέπει το σχέδιο Αλεξιάδη, για τις επιχειρήσεις που θα δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές, αντί για μετρητά. Θεωρούν ευκαιρία για την εφορία και τα Ταμείου να βρίσκουν μαζεμένα χρήματα σε λογαριασμούς για να τα κατάσχουν άμεσα, από την άλλη όμως οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μην έχουν άλλα λεφτά για να καλύπτουν τρέχουσες υποχρεώσεις και λειτουργικά τους έξοδα με προοπτική να κλείνουν άμεσα κατά χιλιάδες.

Στη συνέχεια, στην κλίνη του Προκρούστη μπαίνουν τα εργασιακά, οι συλλογικές συμβάσεις και οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και το απόγευμα αρχίζει η συζήτηση για τα “κόκκινα δάνεια” και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό των επιχειρήσεων.

Είναι απολύτως γνωστό τι θέλουν οι δανειστές. Να πουληθούν τα “κόκκινα δάνεια” έναντι πινακίου φακής στα ξένα funds, οι τράπεζες να υποστούν ζημιές και τα “κοράκια” να αρπάξουν τις περιουσίες των Ελλήνων ή ότι έχει απομείνει από αυτές. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η κυβέρνηση. Ίδωμεν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια