Στην πόλη των υποσχέσεων

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Σοφός πολιτικός είναι αυτός που μαθαίνει από τα λάθη του και -κυρίως- δεν τα επαναλαμβάνει... Στην περίπτωση του κ. Τσίπρα αυτό μένει να αποδειχθεί πολύ σύντομα και δη κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΘ την προσεχή εβδομάδα. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην πόλη από την οποία πριν από ελάχιστα χρόνια εξήγγειλε το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
 
Ένα σχέδιο που του έδωσε την εξουσία, καθώς προέβλεπε μεταξύ άλλων την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δωρεάν ρεύμα σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, την αύξηση του κατωτάτου μισθού, τη διαγραφή δανείων στις τράπεζες και γενικά όλα όσα ήθελε να ακούσει ο καταπονημένος από τα μνημόνια πολίτης.
Τώρα ο κ. Τσίπρας επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη έχοντας υπογράψει το 3ο μνημόνιο, έχοντας διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, έχοντας περικόψει και άλλο τις συντάξεις. Θα μιλήσει με ρεαλισμό στους πολίτες; θα πει τα πράγματα με το όνομά τους; 'Η θα καταφύγει και πάλι σε αόριστες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες; Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δείγματα, θα ακολουθήσει την πεπατημένη των υποσχέσεων που ουδέποτε γίνονται πράξη. Ηδη μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τάζουν επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ (η λέξη «κατάργηση» θα αποφευχθεί αυτή τη φορά), θα δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα εργασιακά, θα απορρίψει τα περί ελεύθερων απολύσεων και θα τονίσει πως τα δύσκολα βρίσκονται πλέον πίσω μας! Αυτό το τελευταίο, δε, είναι μια φράση που χρησιμοποιούσε κατά κόρον και ο προκάτοχός του!
Ο δρόμος των υποσχέσεων ωστόσο δεν βγάζει πουθενά. Όπως δεν βγαίνει πουθενά και η ωραιοποίηση της κατάστασης. Η απότομη προσγείωση για την κυβέρνηση θα συμβεί τη 12η του μηνός με την έλευση της Ντ. Βελκουλέσκου στην Αθήνα. Το ΔΝΤ θα εξηγήσει τι μπορεί και το τι δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση. Και το βέβαιο είναι ότι στις 12 του μηνός θα έχει ξεχαστεί και η όλη επιχείρηση με τις τηλεοπτικές άδειες που αποτέλεσε αναμφισβήτητα μια επικοινωνιακή επιτυχία της κυβέρνησης, η οποία όμως κράτησε λιγότερο από ό,τι αυτή καθαυτή η διαδικασία...

Γαλάζιος ανασχηματισμός
Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι οι αλλαγές που θέλει να κάνει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην κορυφή της ΝΔ σταματούν στον ορισμό των δύο αναπληρωτών εκπροσώπων Τύπου του κόμματος. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη σχεδιάσει έναν μίνι ανασχηματισμό, ο οποίος θα γίνει μετά τις παρεμβάσεις του στη Θεσσαλονίκη, στα μέσα του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι αλλαγές δεν θα είναι λίγες και θα αφορούν τόσο το συμβούλιο των τομεαρχών και πιθανώς τη δημιουργία νέων κομματικών οργάνων με τη συμμετοχή βουλευτών...
Για τον Κυρ. Μητσοτάκη, πάντως, προτεραιότητα είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη του -ως προέδρου της ΝΔ- εμφάνιση στη ΔΕΘ. Γνωρίζει ότι πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας και της κυβερνησιμότητας. Γι' αυτό θα είναι φειδωλός στις υποσχέσεις, αλλά αρκετά αναλυτικός στην κριτική του στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό!

Όλοι παρόντες στη ΔΕΘ
Μια και ο λόγος για την εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» θα δώσουν όλα τα ιστορικά και κορυφαία στελέχη του κόμματος στην ομιλία του προέδρου της ΝΔ στους παραγωγικούς φορείς. Και όταν λέμε «ιστορικά και κορυφαία στελέχη» εννοούμε τον Κ. Καραμανλή και τον Αντ. Σαμαρά.

Όλα τα... λεφτά στον διαγωνισμό
Σχεδιασμό... εθνικών εκλογών είχε η κρατική ραδιοτηλεόραση προκειμένου να καλύψει το μέγα γεγονός του διαγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Τα δελτία της ήταν σχεδόν μονοθεματικά. Εάν δηλαδή ερχόταν κάποιος από το εξωτερικό την προηγούμενη Τρίτη το πρωί και έβλεπε την κρατική τηλεόραση θα νόμιζε πως σε αυτή τη χώρα έχουμε λύσει όλα μας τα προβλήματα και πως το μόνο που μας απασχολεί ως κοινωνία είναι το ποιος θα γίνει «καναλάρχης»...
Και μόνο το γεγονός αυτό προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και μέχρι την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση ποντάρει τα πάντα σε αυτή την πρωτότυπη και πρωτόγνωρη διαδικασία, προκειμένου ακριβώς να τη χρησιμοποιήσει ως αντίβαρο στην υψηλή φορολογία και στα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν στα εργασιακά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια