B-21 «Raider» είναι το όνομα που δόθηκε στο νέο βομβαρδιστικό μακράς εμβέλειας των ΗΠΑ, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη Ντέμπορα Λι Τζέιμς, υπουργό Αεροπορίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Το όνομα παραπέμπει στους «Doolitle Raiders» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, που πραγματοποίησαν τον αιφνιδιαστικό πρώτο βομβαρδισμό του Τόκιο στις 18 Απριλίου του 1942, και τελικά επελέγη, κατόπιν προτάσεων, από τη Τζέιμς και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Αεροπορίας, πτέραρχο Ντέιβ Γκολφάιν, αφού είχε προηγηθεί διαλογή των καλύτερων από ένα σύνολο 2.100 προτάσεων.
Η Τζέιμς έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει τον σημαντικό ρόλο που θα παίζει το B-21 Raider στο κοντινό μέλλον, επιτρέποντας στην αμερικανική πολεμική αεροπορία να επιχειρεί σε περιβάλλοντα μεγάλων απειλών και παρέχοντας στην αμερικανική πολεμική αεροπορία την ευελιξία και τη δυνατότητα να δρα με βάση την ενδοχώρα των ΗΠΑ, πλήττοντας στόχους οπουδήποτε στον κόσμο. Επίσης, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του αεροσκάφους. «Έχουμε τον παλαιότερο στόλο αεροσκαφών που είχαμε ποτέ, κατά μέσο όρο ηλικίας 27 ετών. Αυτό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για εμάς» σημείωσε.
Το B-21, που σχεδιάστηκε βάσει μιας σειράς απαιτήσεων που επιτρέπουν τη χρήση υπάρχουσας, «ώριμης» τεχνολογίας, βρίσκεται σε φάση μηχανολογικής ανάπτυξης και κατασκευής και η αμερικανική πολεμική αεροπορία σχεδιάζει έναρξη της χρήσης του στα μέσα του 2020.
Κατασκευάστρια είναι η Northrop Grumman, στο πλαίσιο συμβολαίου 21,4 δισ. δολαρίων. Το αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά και συμβατικά όπλα, και είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μπορεί να επιχειρεί απέναντι στα πιο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα. Υπό τα παρόντα σχέδια, 80-100 αεροσκάφη θα κατασκευαστούν ως το 2040, σε πέντε «δόσεις», με το κόστος της κάθε μονάδας να ανέρχεται στα 511 εκατ. δολάρια. Ακόμη, όπως έχει αναφερθεί (αν και τα ακριβή χαρακτηριστικά του είναι ακόμα απόρρητα), το αεροπλάνο θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και μη επανδρωμένο, αν και η επιδίωξη είναι – σε μεγάλο βαθμό λόγω των πυρηνικών όπλων- να υπάρχει πάντα άνθρωπος στο όλο «κύκλωμα».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια