Άγριος πόλεμος κυβέρνησης – Στουρνάρα: Απορρίφθηκε η νέα διοίκηση της Attica Bank – Σφοδρή αντίδραση από Μαξίμου!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Attica Bank μετά την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για «πάγωμα» των χορηγήσεων της τράπεζας, αλλά και την απόρριψη των προτάσεων του ΤΣΜΕΔΕ για την κάλυψη των ανώτατων διοικητικών της θέσεων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που έρχεται στον απόηχο της έρευνας που διεξήχθη στην οικία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για υπόθεση της συζήγου του Λίνας Νικολοπούλου, ενώ υπήρχαν διαρροές ότι το προτεινόμενο διοικητικό δίδυμο που προέκρινε η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου, δεν …περπατά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από λίγο η κεντρική τράπεζα απέρριψε κι επίσημα την τοποθέτηση στη θέση του προέδρου της Attica Bank του Γεράσιμου Σαπουτζόγλου, ενώ αποδέχθηκε τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, που προτάθηκε για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της, μόνο ως μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού της συμβουλίου.

Επιπλέον, η εγχώρια νομισματική αρχή δεν ενέκρινε την τοποθέτηση της Αννας Πούσκουρη και του Κωνσταντίνου Μακέδου.

Αντίδραση Μαξίμου

Λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφαση της ΤτΕ να «κόψει» την προτεινόμενη διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, κυβερνητικά στελέχη, αντέδρασαν έντονα και επιτέθηκαν με δριμύτητα στον Γ. Στουρνάρα.

«Αν αληθεύουν όσα ως φήμες διαρρέουν από την ΤτΕ περί έκτακτων αποφάσεων από πλευράς του διοικητή εις βάρος της σταθερότητας της Τράπεζας Αττικής, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας» έλεγαν τα εν λόγω κυβερνητικά στελέχη.

Προσέθεταν δε πως «ο διοικητής της ΤτΕ δεν μπορεί να αντιδρά σπασμωδικά και να θέτει σε κίνδυνο την τραπεζική ευστάθεια» για να συμπληρώσουν: «Ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικείται από επιλογές της Δικαιοσύνης, οφείλει να σεβαστεί την ανεξαρτησία της και σε καμία περίπτωση να μη θέτει σε διακινδύνευση την τραπεζική ευστάθεια, βάζοντας τις τράπεζες ως προσωπική του ασπίδα».

Έφοδος εισαγγελέα στην οικία Στουρνάρα

Μείζον πολιτικό ζήτημα ενέσκηψε μετά την έρευνα που διεξήγαγε η οικονομική αστυνομία και ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Γιάννης Σέβης στα γραφεία της εταιρίας που έχει στην ιδιοκτησία της η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη Λίνα Νικολοπούλου. Η εισαγγελική έρευνα έγινε την Πέμπτη το πρωί, και λίγες ώρες αργότερα ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ ακόμα ο εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς βρισκόταν στην εταιρία της κυρίας Νικολοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κεντρικός τραπεζίτης ρώτησε εάν μετά την εξέλιξη αυτή υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του.

Ο πρωθυπουργός του είπε ότι δεν γνώριζε την υπόθεση (δηλαδή την «έφοδο» της οικονομικής αστυνομίας), ότι το πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ και ότι αφορά έρευνα εταιριών που είχαν σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μία από τις εταιρίες αυτές είχε αναλάβει η εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας του είπε ότι «το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και όλη υπόθεση θα ακολουθήσει το δρόμο της Δικαιοσύνης». Δήλωση που μπορεί να ερμηνευτεί πολλαπλώς.

Ο κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι αυτός και η σύζυγός του «δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν». Είπε επίσης ότι η σύζυγός του επί σειρά ετών διατηρεί εταιρία που προσφέρει συμβουλευτικές και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σε πελάτες του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Εκείνο που συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα είναι ότι «η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Από την ΤτΕ άφησαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης να διαρρεύσει ότι οι κκ. Τσίπρας και Στουρνάρας συμφώνησαν επίσης ότι οι σχέσεις και η μεταξύ τους συνεργασία δεν πρέπει και δεν μπορεί να επηρεαστεί από την εξέλιξη αυτή. Πάντως ο πρωθυπουργός του επανέλαβε ότι η υπόθεση πήρε ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Πληροφορίες του Βήματος αναφέρουν ότι ο κ. Στουρνάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Ντράγκι θέλησε να εκδοθεί ανακοίνωση από την ΕΚΤ για στήριξη του κ. Στουρνάρα αλλά ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε λέγοντάς του «θα χειριστώ εγώ το ζήτημα, εδώ, εγώ όπως ξέρω».

Η έρευνα στην έδρα της εταιρίας του συζύγου του κ. Στουρνάρα συνεχίστηκε έως νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης και πληροφορίες από εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι κατασχέθηκαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν την εταιρία της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη.

Σημειώνεται ότι η «έφοδος» της οικονομικής αστυνομίας γίνεται την παραμονή της εγκρίσεως της τοποθέτησης των Τάκη Ρουμελιώτη και του Γεράσιμου (Μάκη) Σαπουτζόγλου στην ηγεσία της Τράπεζας της Αττικής. Αλλά και σ΄αυτή την τοποθέτηση υπήρξε στο πάρα πέντε πολιτικό ζήτημα. Οπως «Το Βήμα» πληροφορείται την Τετάρτη το βράδυ η Τράπεζα της Ελλάδος ειδοποίησε το ΤΣΜΕΔΕ (που είναι από τους βασικούς μετόχους της Τράπεζας Αττικής) ότι ο κ. Σαπουτζόγλου έχει ασυμβίβαστο για τη θέση του προέδρου της τράπεζας (που έχει προταθεί) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να καταλάβει αυτή τη θέση. Ωστόσο αν και δεν υπήρξαν σαφείς αναφορές για τα προσόντα του Τάκη Ρουμελιώτη καταδείχθηκε από την ΤτΕ σαφώς η προτίμησή της να αναλάβει ο κ. Ρουμελιώτης μη εκτελεστική θέση ήτοι τη θέση του πρόεδρου, αντί του διευθύνοντος συμβούλου που είχε προταθεί. Διευθύνων σύμβουλος αναλαμβάνει, πρόσωπο το οποίο τοποθετείται ως επίτροπος από την τράπεζα της Ελλάδος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια