ΔΕΘ 2016: Ευσεβείς πόθοι, ψέματα και κούφιες υποσχέσεις από τον Τσίπρα

Το δρόμο για δήθεν έξοδο από τα Μνημόνια θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη – Έναν δρόμο που στην πραγματικότητα ως μόνο προορισμό έχει την εξαγορά πολιτικού χρόνου για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Θα φορέσει το καλύτερο χαμόγελό του. Θα χαιρετίσει αγωνιστικά τους κομματικούς κλακαδόρους που ακόμα και σήμερα πίνουν νερό στο όνομά του. Και στη συνέχεια θα προσπαθήσει να κάνει το άσπρο – μαύρο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πείσει ότι χωρίς αυτόν η χώρα θα βυθιστεί ακόμα πιο βαθιά στην κρίση. Αυτό είναι το σκηνικό που θα στήσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την αποψινή του ομιλία στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Ο πρωθυπουργός που υπέγραψε το βαρύτερο και πιο δυσβάσταχτο από όλα τα Μνημόνια, θα παίξει τα ρέστα του, ελπίζοντας σε δύο πράγματα: ότι οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ότι το επικοινωνιακό του χάρισμα θα μπορέσει να του εξασφαλίσει μερικούς μήνες ανέφελης διακυβέρνησης.

Τα λάφυρα που κατόρθωσε να αποσπάσει από τους καναλάρχες θα είναι ο πρώτος «άσσος» που θα τραβήξει από το μανίκι του πρωθυπουργός. Ο κ.  Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι τα 246 εκατ. ευρώ που θα μπουν στα κρατικά ταμεία από τον διαγωνισμό, θα κατευθυνθούν στη στήριξη ευπαθών ομάδων, σε βάθος τριετίας. Μόνο που και αυτό το χαρτί είναι «σημαδεμένο».
• Πρώτον, σύμφωνα με το Μνημόνιο που υπέγραψε κάθε ευρώ που μπαίνει στο δημόσιο ταμείο πηγαίνει πρώτα στους δανειστές.
• Δεύτερον, ακόμα και αν εξασφαλίσει την εξαίρεση των δανειστών, τα χρήματα αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό. Αν για παράδειγμα, διαθέσει το συγκεκριμένο ποσό στο 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, τότε σε κάθε άνεργο αντιστοιχεί το ... αστρονομικό ποσό των 4,6 ευρώ τον μήνα. Ουάου κ. Τσίπρα, που θα έλεγε και ο Γιάνης.
• Τέλος, τα χρήματα που τάζει ο κ. Τσίπρας δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι τελικά θα αποδοθούν στο κράτος. Το ζήτημα τηλεοπτικές άδειες κάθε άλλο παρά έχει λήξει, ασχέτως αν στην κυβέρνηση πανηγυρίζουν με… ξένα κόλλυβα.
Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει, επίσης, να πουλήσει για μια ακόμα φορά το ζήτημα «χρέος». Πρόκειται για την πλέον κίβδηλη υπόσχεση του κ. Τσίπρα. Από τη δήθεν απαίτηση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, η κυβέρνηση έχει πλέον συμβιβαστεί με κάποια αόριστη «ελάφρυνση».
Αλλά οι Ευρωπαίοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δώσουν ούτε αυτό στον κ. Τσίπρα. Στο χθεσινό (09/09/2016) άτυπο Eurogroup, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν κατηγορηματικοί: «εφαρμόστε τάχιστα τα συμφωνηθέντα και βλέπουμε για όλα τα άλλα». Δηλαδή πάρτε κι άλλα επώδυνα μέτρα, χωρίς, όμως, ορατή διαφυγή από τη φονική μέγγενη των Μνημονίων.
Ωστόσο υπάρχει ένα ακόμη φάντασμα του παρελθόντος, το οποίο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξορκίσει: τον ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας θα τον «καταργήσει». Και πάλι, για να μην ξεχνιόμαστε. Στα λόγια βέβαια, αφού ο στόχος για έσοδα ύψους 2,65 δις ευρώ δεν πρόκειται να αλλάξει.
Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ θα φύγει και στη θέση του θα έρθει πιθανότατα ο ΦΑΠ. Όπως ακριβώς «έφυγε» η Τρόικα και ήρθαν οι θεσμοί. Δοκιμασμένη συνταγή εξαπάτησης που δούλεψε την πρώτη φορά και ο πρωθυπουργός ελπίζει να δουλέψει ξανά.
Δεν είναι λίγες οι πιθανότητες να ακούσουμε τον κ. Τσίπρα να υπόσχεται θεσμικές τομές που θα αλλάξουν τη χώρα. Όμως, πόσο στ’ αλήθεια πιστεύει σ’ αυτές; Μήπως προσπάθησε να εδραιώσει τη διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση τον τελευταίο ενάμισι χρόνο; Ούτε κατά διάνοια. Για τον εξορθολογισμό του φορολογικού συστήματος έκανε κάτι; Το παραμικρό. Ίσως για την καταπολέμηση της διαφθοράς; Αστεία πράγματα.
Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του κ. Τσίπρα εξαντλήθηκε σε ένα και μόνο νομοσχέδιο: εκείνο της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια. Προφανώς η μεταρρύθμιση της χώρας που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας, αρχίζει και τελειώνει εκεί που σταματά η απορρύθμιση του ιερού θεσμού της οικογένειας.
Ως γνήσιος Αριστερός, ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην αναφερθεί και στην πολυπόθητη ανάπτυξη, τη «δίκαιη ανάπτυξη» όπως την χαρακτηρίζει, η οποία θα φέρει μαζί της και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι το Μνημόνιο που υπέγραψε δεν βγαίνει χωρίς ανάπτυξη. Αλλά ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς επενδύσεις.
Τί έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του για την προσέλκυση επενδύσεων; Ένα μόνο θα υπενθυμίσουμε: Τα πανηγυρικά πρωτοσέλιδα των βουλγαρικών εφημερίδων με τίτλους «Thanks Greece - Ευχαριστούμε Ελλάδα» που αποκάλυπταν ότι μετά τα capital controls μετακόμισαν στην Βουλγαρία από την Ελλάδα 60.000 επιχειρήσεις και πρόσφεραν 250.000 θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η ανάπτυξη της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον ανθό της ελληνικής νεολαίας.
Τέλος, εκτός από τη νεολαία ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να αγκαλιάσει και τους απόμαχους της ζωής. Αυτούς που καταδίκασε σε εξαθλίωση πετσοκόβοντας το ΕΚΑΣ και τις επικουρικές συντάξεις, ώστε να πετύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν οι δανειστές. Τι θα κάνει γι’ αυτούς; Μα φυσικά θα υποσχεθεί κάποια προνοιακά επιδόματα και κάρτες σίτισης για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών.
Και έτσι, εν έτει 2016, περήφανοι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά για μια ολόκληρη ζωή, θα στέκονται στην ουρά του σούπερ μάρκετ και γεμάτοι ντροπή αντί για χρήματα θα βγάζουν από το πορτοφόλι τους κουπόνια, λες και είναι ζητιάνοι ή ξαναζούν την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Αλλά που να καταλάβει ο κ. Τσίπρας απ’ αυτά; Σάμπως αυτός και οι ζάμπλουτοι μαρξιστές υπουργοί του έχουν στηθεί ποτέ στην ουρά του σούπερ μάρκετ; Αυτά είναι για το… πόπολο με τη μνήμη χρυσόψαρου που λέγαμε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια