Με στόχο το 20%

Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Είναι σαφές πλέον, μετά και τα τελευταία γεγονότα (νέες περικοπές σε συντάξεις, ακρίβεια, ένταση με τους δανειστές για τα εργασιακά, το Βατερλό με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες), ότι η κυβέρνηση δίνει μια μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει -ασχέτως τού εάν δεν το παραδέχεται- ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι σίγουρα πιο δύσκολοι από ό,τι αυτούς που πέρασαν διότι -πολύ απλά- έχει εξαντληθεί η ανοχή των πολιτών.
Ηρθε με άλλες υποσχέσεις, έκανε τα εντελώς αντίθετα και πλέον δεν υπάρχει δρόμος αποπροσανατολισμού. Το τελευταίο «χαρτί» της κυβέρνησης ήταν οι τηλεοπτικές άδειες. Δυστυχώς όμως, ούτε αυτό εξελίχθηκε όπως θα ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που το αντιλαμβάνονται ακόμη και οι βουλευτές της πλειοψηφίας...
Κατά συνέπεια, μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα μέλη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται (άλλος εύκολα, άλλος πιο δύσκολα) ότι η επόμενη εκλογική μάχη, οποτεδήποτε και εάν γίνει, δεν θα δοθεί με τους καλύτερους όρους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα δώσουν μια μάχη για να την κερδίσουν ή απλά για να διατηρήσουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό που θα αγγίζει το 20% του εκλογικού σώματος.
Οσο περνά ο καιρός και οι ίδιοι πείθονται ότι η μάχη θα δοθεί με στόχο το δεύτερο. Με το σκεπτικό ότι το 2020, δηλαδή σε πολύ λίγα χρόνια, υπάρχουν οι προεδρικές εκλογές και άρα μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει και πάλι μια πρόωρη αναμέτρηση, την οποία η ΝΔ θα είναι υποχρεωμένη να δώσει με την απλή αναλογική, εάν δεν έχει βρει μέχρι τότε τις 200 ψήφους. Με αλλά λόγια, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνος που θα ποντάρει πια στη «δεξιά παρένθεση».
Ολα αυτά βέβαια είναι σενάρια, αλλά τα ίδια τα γεγονότα τα καθιστούν πλέον πιθανά. Το αμέσως προσεχές διάστημα το τοπίο θα ξεκαθαρίσει. Οι δημοσκοπήσεις θα πυκνώσουν, όπως θα πυκνώσουν και τα προβλήματα για την κυβέρνηση...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια