Κοινό σχέδιο Γαλλίας και Γερμανίας για την κατάργηση της κρυπτογράφησης σε WhatsApp και Snapchat!

Στην κατάρτιση σχεδίων προχωρούν Γερμανία και Γαλλία ώστε να ασκήσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να τους επιτραπεί να «σπάσουν» μια από τις πιο κεντρικές τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το ίντερνετ.

Οι δύο χώρες σκοπεύουν να ζητήσουν από τους Ευρωπαίους να επιβάλλουν στις εταιρίες τεχνολογίας να χαλαρώσουν τα επίπεδα κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούν, ώστε να μένουν τα μηνύματα όσο πιο ιδιωτικά γίνεται.

Όλο αυτό ξεκίνησε στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, όταν ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε σκεφτεί να απαγορεύσει τη χρήση των WhatsApp και Snapchat, για το γεγονός πως δεν ήταν δυνατό να σπάσει την κρυπτογράφησή τους.

Έτσι τώρα, μετά το μπαράζ τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη, η αιτιολογία που προβάλλεται, η «παρακολούθηση εν δυνάμει τρομοκρατών» φαντάζει πειστική και ιδιαίτερα για τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Γερμανίας που σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, είπε ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα χρησιμοποιείται, μόνο σε αυτούς που ήδη ερευνώνται από τις αρχές.

Αυτό βέβαια, κανείς δεν έχει αναφέρει πως μπορεί να γίνει, καθώς, όπως υποστηρίζουν αυτοί που εναντιώνονται στη συγκεκριμένη απόφαση, είναι αδύνατο να «χαμηλώσει» η κρυπτογράφηση συγκεκριμένων μόνο χρηστών. Συνεπώς, θα παρακολουθούνται όλοι.

Εκτός αυτού, καταργώντας σημαντικό κομμάτι της διαδικτυακής κρυπτογράφησης, τίθεται σε κίνδυνο και η διαδικτυακή συναλλαγή των χρηστών με τις τράπεζες, οι οποίες επίσης χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Η κίνηση ανακοινώθηκε από το Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ. Είπε ότι ο ίδιος και ο Γερμανός ομόλογός του θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να περιορίσει την κρυπτογράφηση σε όλη την ήπειρο, σε μια σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

«Οι ανταλλαγές που πραγματοποιούνται μέσω εφαρμογών όπως το Telegram, πρέπει να εντοπίζονται και να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας» είπε ο Καζνέβ.

«Προτείνουμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει το ενδεχόμενο μιας νομοθετικής πράξης για τη θέσπιση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων για τις εταιρίες, ώστε να τις αναγκάσει να αφαιρέσουν παράνομο περιεχόμενο ή να αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα ως μέρος των ερευνών, έστω και αν δεν βρίσκονται στην Ευρώπη».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια