Ενεργοποίηση του σχεδίου «Turk Stream» και συνεργασία στην Συρία συμφώνησαν Πούτιν και Ερντογάν

Η πρώτη συνάντηση μετά από μια μακρά  περίοδο έντασης ανάμεσα στις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν ήταν άκρως εποικοδομητική, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Τα δύο μέρη  συμφώνησαν  σχετικά με την υλοποίηση των έργων, «Turk  Stream» και του πυρηνικού εργοστασίου στο «Ακούγιου», την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων και την συνεργασία στο συριακό ζήτημα.

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη είχε μεγάλη σημασία για το μέλλον των ρωσο-τουρκικών σχέσεων .

«Προτεραιότητα και πρόσβαση στο επίπεδο προ  κρίσης της διμερούς συνεργασίας, και αυτό είναι πράγματι ένα επείγον καθήκον.», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος τόνισε ότι  η Ρωσία σκοπεύει να καταργήσει σταδιακά τα ειδικά οικονομικά μέτρα εναντίον των τουρκικών εταιρειών , μετά το περαστικό με την κατάρριψη  του μαχητικού αεροσκάφους Su-24, προσθέτοντας επίσης   ότι οι περιορισμοί στην εργασία για τους Τούρκους πολίτες που εργάζονται στις κατασκευαστικές εταιρείες θα υλοποιηθούν  στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση του πρώτου μέρους του αγωγού «Turk Stream»θα μπορούσε να ξεκινήσει σύντομα.

Τι θα γίνει όμως με το κομμάτι του αγωγού που αφορά την Ελλάδα , και ποια θα είναι η στάση της ΕΕ και των ΗΠΑ στο θέμα αυτό;

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να ξαναρχίσει την διενέργεια πτήσεων  τσάρτερ  στην Τουρκία. «Όσον αφορά τα ζητήματα των θεωρήσεων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί , έχοντας κατά νου ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτές  σχετίζονται με τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε επίσης τις συνομιλίες ως θετικές και με νόημα. «Οι ρωσο-τουρκικές σχέσεις είναι πολύ πιο σταθερές από ό, τι υπήρξαν ποτέ, και θα μας βοηθήσουν να αντισταθούμε σε  μελλοντικές κρίσεις» , είπε ο ίδιος .

Ένας άλλος κοινός στόχος των δύο χωρών είναι η  επίλυση της συριακής κρίσης, σημειώνοντας τις απόψεις της Μόσχας και Άγκυρας, οι οποίες  δεν είναι πάντα ταυτόσημες .

«Συμφωνήσαμε ότι μετά από αυτό το μέρος εδώ θα συναντηθούν  ξεχωριστά οι υπουργοί  Εξωτερικών, με εκπροσώπους των ειδικών υπηρεσιών, για την ανταλλαγή πληροφοριών  αναζητώντας  λύσεις»,  δήλωσε ο Πούτιν.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι έχει την πρόθεση να λάβει πλήρως υπόψη τις ρωσικές θέσεις για την Συρία κατά την διάρκεια των περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Σαφώς και πρόκειται για «λυκοφιλία» μεταξύ δύο χωρών οι οποίες συχνά τα συμφέροντα τους εμπλέκονται. Η Ρωσία θέλει πάση θυσία την κατασκευή του αγωγού  «Turk Stream» και η Τουρκία «διέξοδο» στην Μόσχα.

Ο  αγωγός πρέπει  αναγκαστικά όμως να περάσει από Ελλάδα και Βουλγαρία , κάτι το οποίο νομίζουμε έστω και τώρα θα πρέπει να «διαπραγματευτεί» η ελληνική πλευρά .

Όσο για τον ρωσικό λαό τα αισθήματα που τρέφει για τους Τούρκους είναι γνωστά , αλλά από πότε ερωτούνται οι λαοί;


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια