H πιο υπέροχη γαλατόπιτα της Θεσσαλίας

Υλικά


  • 8 φύλλα κρούστας
  • ζάχαρη
  • κανέλα
  • (προαιρετικά, 1 φλ. αμύγδαλα ή καρύδια πολύ ψιλοκομμένα στο μούλτι)
  • βούτυρο Lurpak, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 1 λίτρο φρέσκο, αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • ¾ φλ. κορν-φλάουρ
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 2 κ.σ. βούτυρο Lurpak

Εκτέλεση


Λιώνουμε το βούτυρο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς
Βουτυρώνουμε ένα μέτριο πυρέξ-βγαίνει ομορφότερη σε στρογγυλό- και απλώνουμε το πρώτο φύλλο, λίγο πατσαβουριαστό.
Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη, λίγη κανέλα και λίγους ξηρούς καρπούς-αν τελικά τους βάλουμε.
Κάνουμε ένα μικρό κόθρο στο γείσο, κόβοντας το φύλλο αν περισεύει πολύ.
Συνεχίζουμε φύλλο-φύλλο την ίδια διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα.
Ψήνουμε το φύλλο για 10 λεπτά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Όσο ψήνεται το φύλλο, σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα διαλύουμε καλά το κορν-φλάουρ.
Βάζουμε σε μεγάλο κατσαρόλι το υπόλοιπο γάλα σε μέτρια φωτιά με τις βανίλιες και τη ζάχαρη.
Μόλις ζεσταθεί, ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.
Λίγο πριν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το γάλα με το κορν-φλάουρ και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα.
Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, ανακατεύοντας πολύ γρήγορα, μέχρι να ενσωματωθούν.
Μεταφέρουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η κρέμα.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και την τρώμε χλιαρή, που είναι ακόμα πιο νόστιμη!

*Το πυρέξ μας βοηθάει να ελέγχξουμε στο τέλος αν έχει ροδοκοκκινίσει ωραία το φύλλο στην κάτω πλευρά. Αν χρειάζεται ακόμη λίγο, το βάζουμε για 5 λεπτά στο κάτω μέρος του φούρνου, προσέχοντας να μην καεί.


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια