Φοβού τις εκλογές

Η αιχμηρή δήλωση-διάψευση του Πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές δεν μπορεί παρά να χαιρετισθεί ως θετικό γεγονός από την οικονομία


Αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας και των άλλων μικρότερων κομμάτων, η προσφυγή της χώρας σε κάλπες, αν δεν ήταν μια απόφαση επικίνδυνη, σίγουρα θα προκαλούσε σημαντική βλάβη.

Βλάβη στην οικονομία, στη λειτουργία της αγοράς, αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που αυτή η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προωθήσει και τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος.
Αρκεί βέβαια η κυβέρνηση να τηρήσει αταλάντευτη στάση, να μην υποκύψει σε πρόσκαιρες και ευκαιριακές λύσεις ή σε αποφάσεις που εξυπηρετούν μικροκομματικούς σχεδιασμούς.
Άλλωστε, αυτή η χώρα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους μπορεί να απαριθμήσει ελάχιστες φορές που εξαντλήθηκε η τετραετία.
Ακόμη μνημονεύεται ως φαινόμενο η τετραετία του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1928-1932 και ίσως οι δύο τετραετίες επί Κ. Σημίτη.
Πάντα ο χρόνος διενέργειας των εκλογών συντομεύεται, ακόμη κι όταν δεν απειλείται η δεδηλωμένη.
Η επίκληση σοβαρού εθνικού λόγου μάλιστα για να στηθούν πρόωρες κάλπες, γίνεται σχεδόν τυπικά και καταχρηστικά.
Πολλοί Πρωθυπουργοί μέχρι τώρα έχουν καταφύγει ή έχουν επικαλεσθεί ανύπαρκτους εθνικούς λόγους και σοβαρά προβλήματα στην εθνική οικονομία, προκειμένου να διαλυθεί η Βουλή, αν και γνωρίζουν ότι η άκαιρη προσφυγή στις εκλογές δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ίδια την οικονομία, την οποία επικαλούνται ως αιτία για τις κάλπες με στόχο να την θεραπεύσουν.
Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πικρή εμπειρία, καθώς διαπιστώνει ότι ο λεγόμενος εκλογικός κύκλος οδηγεί σχεδόν πάντα την οικονομία σε περιδίνηση και την «ντύνει» με τον επικίνδυνο πολιτικό μανδύα.
Γι' αυτό και η κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού που βάζει φρένο στην εκλογολογία, εκλαμβάνεται από τον επιχειρηματικό κόσμο ως ένα θετικό γεγονός.
Αρκεί, βέβαια, να αποκλεισθούν έως το τέλος οι εκπλήξεις και οι αιφνιδιασμοί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια