Κρίσιμο φθινόπωρο

Εδώ και μήνες το φθινόπωρο αυτής της χρονιάς έχει αναδειχθεί ως αποφασιστικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, εξέλιξη που θα έχει τις αυτονόητες ευεργετικές επιδράσεις στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή. Δεν είναι μόνον ο κάβος της δεύτερης αξιολόγησης για την εκταμίευση της υποδόσης, αφού έχουν υλοποιηθεί δύσκολα προαπαιτούμενα με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις.

Είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός συνόρων στην επιστροφή στην ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο ψυχολογικό κλίμα που μαζί με τις επενδύσεις είναι οι βασικές συνιστώσες για μια αποφασιστική στροφή απομάκρυνσης από την ύφεση.
Οι πάντες, πολιτική ηγεσία και κοινωνία εντός συνόρων, αλλά και εταίροι και σύμμαχοι εκτός, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η σταθεροποίηση της Ελλάδας έχει πολλαπλάσια σημασία από το ποσοστό της χώρας μας στο συνολικό ετήσιο ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Αλλωστε, στο όνομα της πολιτικής σταθεροποίησης πολύ σωστά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδειξαν κατανόηση στις δημοσιονομικές αποκλίσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ έδωσαν στην Ιταλία το περιθώριο ανακεφαλαίωσης των προβληματικών τραπεζών με ελαστική ερμηνεία των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανόνων.
Για την Ελλάδα συντρέχουν πολλαπλάσιοι λόγοι πολιτικής προσέγγισης της ανάγκης για σταθεροποίησή της, σε μια στιγμή που ο ανατολικός μας γείτονας, η Τουρκία, βρίσκεται ακόμη σε φάση αβεβαιότητας, ρευστότητας και περιδίνησης και ως προς τις εσωτερικές αλλά και τις περιφερειακές και διεθνείς της ισορροπίες, με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μαρτίου για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών να είναι και αυτή με τη σειρά της αβέβαιη.
Υπάρχει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι στην ΕΕ - Ευρωζώνη γίνεται συνείδηση ότι τα προβλήματα μείζονος σημασίας πρέπει να αντιμετωπίζονται πολιτικά. Τη δυναμική αυτή πιστοποιούν τόσο η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι στα τέλη του μήνα, όσο και η πρόοδος προς την κατεύθυνση Συνόδου Κορυφής των επτά του Νότου της Ευρωζώνης στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια