Η ώρα του ευρωπαϊκού Νότου

Στο επίκεντρο σημαντικών διεργασιών θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις. Όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε θεσμικό-πολιτικό επίπεδο. Με την Ελλάδα να φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλους για τη δρομολόγηση θετικών εξελίξεων εν μέσω της πολύπλευρης ευρωκρίσης.

Προς όφελος της χώρας μας αλλά και της ευρωπαϊκής πορείας. Αυτές είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.
Τον πρώτο σταθμό, στο πλαίσιο αυτό, σηματοδοτεί η σύνοδος των Ευρωπαίων σοσιαλιστών την ερχόμενη Πέμπτη στο Παρίσι. Σε συνέχεια και ανάπτυξη της ανάλογης συνάντησης τον περασμένο Μάρτιο. Η συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού, με την ιδιότητα του παρατηρητή, έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Οχι μόνο επειδή είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Αριστεράς σε κυβερνητικό επίπεδο.
Κυρίως επειδή καταθέτει στο τραπέζι προτάσεις και θέσεις για την κατάρτιση μιας κοινής ατζέντας. Συνολικά των δυνάμεων που προσδιορίζονται εντός του σοσιαλδημοκρατικού και αριστερού τόξου στην Ευρώπη των 28.
Η ρεαλιστική, πλέον, προοπτική της ανάδειξης ενός τέτοιου μετώπου απέναντι στην κυριαρχία της ευρωπαϊκής συντήρησης είναι αυτονόητη. Οπως επίσης και η στοιχειοθέτηση μιας συγκροτημένης προοδευτικής παρουσίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον ερχόμενο μήνα στην Μπρατισλάβα. Εκεί όπου θα ανακύψουν, εκ των πραγμάτων, σχεδόν όλα τα μεγάλα ζητήματα μετά το Brexit. Από την οικονομία έως την τρομοκρατία και από το Προσφυγικό έως τις ακροδεξιές απειλές.
Στην αιχμή των ελληνικών κινήσεων βρίσκεται η δημιουργία ενός πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Σε συνδυασμό, βεβαίως, με τη λεγόμενη δημοσιονομική ευελιξία για την ανάπτυξη. Οι δύο αυτές πτυχές εννοείται ότι είναι καθοριστικές για τη χώρα μας. Αλλά κοινού ενδιαφέροντος για όλες τις άλλες και το ευρωπαϊκό μέλλον. Κατεξοχήν, μάλιστα, για τις χώρες του Νότου, που ασφυκτιούν στα δεσμωτήρια των αδιέξοδων πολιτικών της λιτότητας.
Σε αυτό το τελευταίο επίπεδο, άλλωστε, τα ίδια ζητήματα θα απασχολήσουν και στην αναμενόμενη, τον άλλο μήνα, σύνοδο των πολιτικών ηγετών του Νότου. Πρόκειται για τον δεύτερο σταθμό των σχετικών διεργασιών, που λαμβάνει χώρα ύστερα από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Με στόχο να υπάρξει ένας κοινός μεσογειακός βηματισμός.
Η συμμετοχή σε αυτήν ηγετών από ευρύτερους πολιτικούς χώρους καταδεικνύει την ανάγκη της σύμπηξης, μαζί με το προοδευτικό, ενός μετώπου κοινής λογικής. Για τις ίδιες τις χώρες και την κοινωνική συνοχή τους. Αλλά και αλλαγών στην ευρωπαϊκή πορεία. Η συγκυρία, φυσικά, είναι δύσκολη. Αλλά οι κατεπείγουσες ανάγκες για λύσεις στη βάση των ευρωπαϊκών αξιών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου επιτρέπουν προσδοκίες για θετικές εξελίξεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια