Η κακή οικονομική κατάσταση ωθεί στην παχυσαρκία

Μελέτη που έγινε στη Γερμανία έδειξε ότι άτομα που έχουν οικονομικές δυσκολίες και χρέη είναι πιο παχύσαρκα από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η έρευνα κατέδειξε ότι υπάρχει άρρηκτη σχέση μεταξύ του στρες που δημιουργείται από την οικονομική ανέχεια και τα χρέη γενικότερα και την κακή υγεία κάθε ατόμου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η παγκόσμια οικονομική κρίση ήταν το έναυσμα για να γίνουν περισσότερες έρευνες αναφορικά με το πώς έχει επιδράσει αυτή στη ζωή και την υγεία των πολιτών.
Για παράδειγμα η Γερμανία έχει καταγράψει ότι το 7,6% των νοικοκυριών της έχουν μεγάλα χρέη και αδυνατούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε λογικά χρονικά πλαίσια. Στο γενικό πληθυσμό το ποσοστό των παχύσαρκων είναι 11% ενώ μεταξύ των ατόμων που έχουν υπερβολικά χρέη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25%.

Οι Γερμανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ατόμων που έχουν χρέη ήταν νέοι με χαμηλό μαθησιακό επίπεδο. Παρουσίαζαν δε συμπτώματα κατάθλιψης ενώ πολλοί εξ αυτών κάπνιζαν πολύ καθημερινά.
Να σημειωθεί ότι το πόσο ένα άτομο ανησυχεί για τα χρέη του έχει τυποποιηθεί και αξιολογείται με συγκεκριμένη κλίμακα. Οι ερευνητές επινόησαν μια κλίμακα η οποία δείχνει την οικονομική κατάσταση κάθε ατόμου και αξιολόγησαν μέσω αυτής την κατάσταση του ατόμου και το δείκτη στρες λόγω των χρεών του.
Όπως είπαν οι επιστήμονες, οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλουν στη γένεση της παχυσαρκίας είναι ψυχολογικοί γι' αυτό το στρες και η κατάθλιψη που νιώθουν τα άτομα αυτά λόγω των χρεών που τους πιέζουν, τους κάνει να βρίσκουν διέξοδο στο φαγητό. Έτσι καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες φαγητού νομίζοντας ότι έτσι αμβλύνουν κατά έναν τρόπο τα συμπτώματα που βιώνουν.
Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή είναι πιο ακριβή γι' αυτό πιθανότατα καταφεύγουν σε φαγητά που είναι μεν φθηνότερα αλλά είναι επίσης πλούσια σε ενέργεια όπως τα γλυκά ή τα λιπαρά σνακ. Τα χρέη δυστυχώς δεν τους αφήνουν τη δυνατότητα να ξοδεύουν χρήματα για να αγοράσουν τροφές που είναι καλύτερες για την υγεία τους.
Ακόμη η παχυσαρκία τους κάνει ακόμα πιο φτωχούς και πιο χρεωμένους καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να βρουν εύκολα εργασία από ό,τι τα άτομα με κανονικό βάρος.
Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης ότι η παχυσαρκία συμβάλει στην αύξηση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις καθώς, η οικονομική ανέχεια δεν δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ψυχαγωγηθεί, να ασκηθεί ή να παραβρεθεί σε κοινωνικές εκδηλώσεις που θα το βοηθήσουν να ξεπεράσει τα προβλήματά του και συγχρόνως θα κάνουν καλό στην υγεία του.
Όπως λένε, δυστυχώς τα χρέη οδηγούν τους πολίτες στο να έχουν μια κακή υγεία και κατ’ επέκταση κάκιστη ποιότητα ζωής. Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει με το χειρότερο τρόπο τα περισσότερα νοικοκυριά σε παγκόσμιο επίπεδο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια