Οι γυναίκες έμαθαν να αγαπούν το σώμα τους

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι με την πάροδο των ετών οι γυναίκες αποδέχονται πλέον το σώμα και το βάρος τους περισσότερο από ότι στο παρελθόν


Παρά τη μανία των selfies και τον βομβαρδισμό λήψεων που απεικονίζουν καλοσμιλεμένα κορμιά, οι σημερινές γυναίκες φαίνεται ότι αποδέχονται πλέον το σώμα και το βάρος τους περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να εμφανίζονται συχνά λιγότερο ικανοποιημένες με την εικόνα τους σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Μπράϊαν Καράτζια του Κολλεγίου Γούστερ στο Οχάιο, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Τα τελευταία ευρήματα

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μετα-ανάλυση πάνω από 250 προηγούμενων μελετών οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί μεταξύ 1981-2012 και αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 100.000 άτομα και των δύο φύλων.

Οι ψυχολόγοι μπόρεσαν έτσι να αποκτήσουν μια εικόνα σχετικά με το πώς νιώθουν οι άνθρωποι για το σώμα τους και ποιά είναι η τάση διαχρονικά. Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ενώ οι γυναίκες συστηματικά νιώθουν μικρότερη ικανοποίηση από τους άνδρες για την εικόνα του σώματός τους και το βάρος τους, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης μειώνεται σταδιακά, ενώ η αντίστοιχη έλλειψη ικανοποίησης των ανδρών παραμένει σταθερή στο πέρασμα του χρόνου.

Ενώ το βασικό πρόβλημα των γυναικών με το σώμα τους επικεντρώνεται στα παχάκια, οι άνδρες φαίνεται να εστιάζουν περισσότερο στην - ανεπαρκή - τους μυϊκή κατάσταση. Η έλλειψη ικανοποίησης με το σώμα μπορεί να οδηγήσει άνδρες και κυρίως γυναίκες σε διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία ή υπερφαγία) και σε κατάθλιψη.

Στο πλαίσιο της παρουσίασής του, ο δρ Καράτζια δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα ευρήματα δείχνουν μια θετική αλλαγή στη νοοτροπία των γυναικών και μια μείωση ως προς την κοινωνική πίεση που τους ασκείται άμεσα και έμμεσα σε σχέση με το σώμα τους.

Αρκετοί ωστόσο είναι οι ειδικοί οι οποίοι εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι στην εποχή του Facebook, οι γυναίκες εκτίθενται συνεχώς σε εικόνες άλλων γυναικών, πράγμα που όχι σπάνια οδηγεί σε μειωτικές συγκρίσεις για το σώμα τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια