Η γέφυρα-«αστακός»

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γουόρικ σχεδίασαν την άτρωτη γέφυρα, ικανή να αντέξει οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Σύμφωνα με τους ίδιους το μυστικό της γέφυρας-«αστακού» κρύβεται στην ίδια τη μητέρα φύση.

Μέσα από μια ειδική διαδικασία που ονομάζεται «form finding» το σχέδιο που δημιούργησαν δεν διαθέτει κανένα τρωτό σημείο, γεγονός που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη κατασκευή μπορεί να αντέξει τα πάντα.

Οι βρετανοί ειδικοί ανέπτυξαν μαθηματικά μοντέλα μέσα στα οποία ενσωμάτωσαν τις φυσικές αρχές σχεδιασμού της ίδιας της φύσης, με στόχο τη δημιουργία απλών δομών και την απαλοιφή των πιέσεων που δέχονται συνήθως οι διάφορες αρχιτεκτονικές κατασκευές. Η συγκεκριμένη τεχνική επιτρέπει κατά τους ειδικούς τη δημιουργία ανθεκτικών δομών οι οποίες θα προέρχονται από τον «στιβαρό» και απόλυτα αρμονικό σχεδιασμό της φύσης. Οι άτρωτες δομές που σχεδίασαν οι ερευνητές βασίζονται στη συμπίεση και στην ένταση, χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται από σημεία καμπής, τα οποία αποτελούν και τα σημεία αδυναμίας των αρχιτεκτονικών δομών.

«Η αισθητική αποτελεί σημαντικό παράγοντα οποιουδήποτε σχεδίου και είμαστε προγραμματισμένοι να βλέπουμε συγκεκριμένα σχήματα, όπως για παράδειγμα αψίδες ή θόλους. Συχνά όμως βλέπουμε κατασκευές οι οποίες στον βωμό της αισθητικής θυσιάζουν βασικές αρχές της αρχιτεκτονικής με αποτέλεσμα να είναι δομικά ατελείς» αναφέρει η επικεφαλής του πρότζεκτ, καθηγήτρια Γουάντα Λούις.

Πηγή: TO BHMA science

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια