Σηκωθείτε από τον καναπέ! Έστω και λίγη γυμναστική βοηθά στην πρόληψη της άνοιας

Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή έχουν υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας στην τρίτη ηλικία, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Journals of Gerontology: Medical Sciences.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες υποστηρίζεςι ότι, οι ηλικιωμένοι που γυμνάζονται λίγο έως καθόλου έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με όσους αθλούνται τακτικά ή έντονα.

Ως μέτρια σωματική άσκηση λογίζεται το ζωηρό περπάτημα, η ποδηλασία, ο χορός ή η κηπουρική.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Ζαλντι Ταν, ιατρικό διευθυντή του Προγράμματος Φροντίδας Νόσου Αλτσχάιμερ και Άνοιας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη, όλοι 75  ετών και άνω, αποκόμιζαν προστατευτικά οφέλη από την γυμναστική ως προς την εκδήλωση της άνοιας.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις που έγιναν στους 3.700 συμμετέχοντες στη Μελέτη Framingham (η οποία διεξάγεται από το 1948 σε άτομα άνω των 60 ετών) έδειξαν ότι όσοι αθλούνταν είχαν καλυτερη ανταπόκριση στις αλλαγές που συνεπάγεται η γήρανση για τον εγκέφαλο.

«Με την πάροδο της ηλικίας, ο εγκέφαλος τείνει να συρρικνώνεται, αλλά όσοι γυμνάζονται τείνουν να έχουν μεγαλύτερο εγκεφαλικό όγκο, από όσους κάνουν καθιστική ζωή» εξηγεί ο Δρ Ταν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στις παραπάνω διαπιστώσεις αφού κατέγραψαν πόσο συχνά γυμνάζονται οι συμμετέχοντες σε ορίζοντα δεκαετίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος 236 άτομα εκδήλωσαν άνοια.

Για την αξιολόγηση της επίδρασης της σωματικής άσκησης, οι επιστήμονες χώρισαν το δείγμα σε πέμπτα ανάλογα το επίπεδο σωματικής άσκησης (από καθιστική ζωή έως έντονη σωματική δραστηριότητα).

Το 1/5 που περιλάμβανε τα άτομα με την πιο καθιστική ζωή είχε 50% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσει άνοια από τα άλλα 4/5.

Εν ολίγοις λοιπόν οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έστω και λίγη γυμναστική προλαμβάνει την άνοια.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες συνέκριναν την σωματική δραστηριότητα με τις εγκεφαλικές απεικονίσεις 2.000 συμμετεχόντων του ίδιου δείγματος και παρατήρησαν ότι υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ γυμναστικής και εγκεφαλικού όγκου καθώς οι άνθρωποι μεγάλωναν. Όσοι αθλούνταν είχαν περισσότερο συνολικό εγκεφαλικό όγκο.

«Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για το πώς η γυμναστική βοηθά την εγκεφαλική υγεία. Η αυξημένη αιματική ροή που προκαλεί η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση του εγκεφαλικού όγκου και προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων. Η άθληση μορεί να συντελέσει σε αυξημένη πυκνότητα των συνδέσεων μεταξύ των νευρώνων και στη δημιουργία εναλλακτικών οδών μετάδοσης των σημάτων που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να χάνονταν λόγω της συρρίκνωση του εγκεφάλου συνέπεια της γήρανσης» σχολιάζει ο Δρ Μαλαζ Μπουστανι, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Ομοσπονδίας για την Έρευνας της Γήρανσης.

Ο Δρ Ταν προσθέτει ότι η γυμναστική επίσης προάγει την έκκριση εγκεφαλικών χημικών ουσιών όπως ο νευροτροφικός παράγοντας (BDNF), που προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων καθώς και την διατήρηση των υπαρχόντων.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια