Διπλό χαστούκι ΗΠΑ σε Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Σκληρή απάντηση των ΗΠΑ στο δίλλημα που τους έθεσε ο ίδιος ο Ερντογάν, «ή τον Φετουλάχ Γκιουλέν ή την Τουρκία», έδωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Elezabeth Trudeau, η οποία τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εκβιάζονται και δεν είναι υποχρεωμένες να επιλέξουν ένα από τα δυο όπως τα έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Άλλο πράγμα η στρατηγική μας συνεργασία με την Τουρκία και άλλο πράγμα η υπόθεση του Φετουλάχ Γκιουλέν», τόνισε η Elezabeth Trudeau, ενώ στο ερώτημα τι θα γίνει με το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Γκιουλέν, απάντησε ότι προς το παρών το θέμα εξετάζεται. Όσον αφορά την επίσκεψη Ερντογάν στην Μόσχα, ανέφερε πως οι ΗΠΑ την βλέπουν «θετικά».

Αλλά αμερικανικό χαστούκι, ( με πολλά «επικίνδυνα» υπονοούμενα για τον Ερντογάν), δέχτηκε η Τουρκία και για το θέμα των Αλεβητών. Συγκεκριμένα η ετήσια έκθεση για τις Θρησκευτικές Ελευθερίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζει την Τουρκία με μελανά χρώματα γιατί καταπιέζει κατάφορα την θρησκευτική μειονότητα των Αλεβητών και υποχρεώνει τα παιδιά τους να διδάσκονται το σουνιτικό δόγμα. Επίσης έντονη κριτική γίνεται και για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η οποία παραμένει κλειστή.

Μάλιστα!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια