Πολιτική φθορά, ο μεγάλος εχθρός της κυβέρνησης

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η εποχή που τα ρολά του Μαξίμου θα κατέβουν πλησιάζει όλο και πιο κοντά. Για την ακρίβεια, από σήμερα και για περίπου δύο εβδομάδες, πρωθυπουργός και βασικοί συνεργάτες θα αναζητήσουν λίγες ανάσες ξεκούρασης, ενόψει του πολύ δύσκολου φθινοπώρου και χειμώνα.

Και μπορεί η βασική συζήτηση να είναι το …πού θα πάει ο καθένας, πλην όμως ένα βασικό debriefing έχει ήδη γίνει. Και από αυτό προκύπτει ένα βασικό συμπέρασμα: ο βασικός εχθρός της κυβέρνησης είναι η πολιτική της φθορά.

Μπορεί η αντιπολίτευση να συντηρεί (και είναι απολύτως κατανοητό, στρατηγικά, γιατί το κάνει) το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ρεαλιστικά όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανέναν λόγο να προσφύγει σε κάλπες νωρίς το φθινόπωρο. Άλλωστε, τα μηνύματα που έρχονται από τους ξένους και ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης μόνο ως απαγορευτικά δεν μπορούν να εκληφθούν για το Μέγαρο Μαξίμου. Και μπορεί τετελεσμένα να μην υπάρχουν, πλην όμως, έμπειροι πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν πως, αφού βρέθηκε άκρη με την πρώτη αξιολόγηση, που ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρής και περιείχε τα περισσότερα μέτρα και κατά τεκμήριο τα δημοσιονομικά, δεν θα υπάρξει τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα εργασιακά, όπου όλες οι πλευρές μπορούν σε κάποιο σημείο να βάλουν λιγότερο ή περισσότερο νερό στο κρασί τους.

Παράλληλα, η διεθνής συγκυρία είναι ευνοϊκή για την κυβέρνηση: με τόσα πολλά μέτωπα ανοιχτά για την Ευρώπη, ένα ακόμα στην Ελλάδα θα ήταν εξαιρετικά ενοχλητικό για Βρυξέλλες και Βερολίνο, ιδίως όταν είναι ανοιχτά το Brexit, το προσφυγικό, η ιστορία της Τουρκίας κ.α. Με απλά λόγια, όπως μου μετέφερε έμπιστη πηγή από το Βερολίνο, η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να δώσει εύκολα πολιτικό «τράτο» στην ελληνική κυβέρνηση, εφόσον προωθεί τα συμφωνημένα μέτρα και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη πολιτική αναταραχή, σημείο το οποίο υπογραμμίζουν ιδιαίτερα στη γερμανική πρωτεύουσα, έχοντας την εμπειρία και προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Η κυβέρνηση, με αυτά τα δεδομένα, δεν έχει κανέναν λόγο να προκαλέσει εκλογές, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που δεν αναζητά απόδραση. Πλην όμως, κάπου εδώ είναι ο πραγματικός κίνδυνος και ο μόνος τρόπος να καταστεί η παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία ως αδύνατη: η έλλειψη αντοχών της κοινωνίας και το καθοδικό σπιράλ, στο οποίο θα μπει κατά συνέπεια η κυβέρνηση. Και κάπου εκεί ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να περισώσει τη φθορά και ίσως παίξει το χαρτί των εκλογών, ώστε να μπετονάρει ένα δικό του ποσοστό. Με δεδομένη τη φορολογική επιβάρυνση και το ερωτηματικό για τα δημόσια έσοδα, το σενάριο, έστω και αν δεν είναι το βασικό, δεν μπορεί να αποκλειστεί από τους πολιτικούς υπολογισμούς του επόμενου διαστήματος και αυτό διότι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάψει να έχει στο εκλογικό σώμα την επιρροή που είχε πριν από ένα χρόνο. Μέχρι τότε, μπορεί οι υπουργοί του να έλεγαν και να έκαναν αλλεπάλληλες αρλούμπες, όμως ο ίδιος μπορούσε με έναν μαγικό τρόπο να σώσει την παρτίδα. Πλέον δεν είναι έτσι και το προσωπικό stardust του πρωθυπουργού δεν είναι αρκετό. Και, εντός της Αυγουστιάτικης ραστώνης, η κυβέρνηση σαν να έχει βαλθεί να πετύχει όσα περισσότερα αυτογκόλ μπορεί, σε σημείο που και δικοί της αξιωματούχοι να ομολογούν πως πρέπει να πάνε διακοπές…πριν να είναι αργά.

Και μετά από δύο εβδομάδες, ραντεβού για το master plan των επόμενων μηνών με τη φθορά της κυβέρνησης στη θέση του «εχθρού» της, στον σχεδιασμό επί τάπητος. Να δούμε τι θα μπορέσει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας. Μπορεί να αποκτήσει καθαρό πεδίο και να ελέγχει πλήρως τις πολιτικές πρωτοβουλίες, μπορεί και να τρέχει να σώσει ό,τι προλαβαίνει.

Υ.Γ. Καλό καλοκαίρι και καλές διακοπές σε όλους! Η στήλη διακόπτει για 2 εβδομάδες και θα επανέλθει ακάθεκτη μετά τις 22 Αυγούστου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια