Ο ανασχηματισμός αργεί

Μέχρι τώρα για όσα δεινά συνέβαιναν στον τόπο ευθύνονταν κατά την κυβέρνηση τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ



Γράφει ο Γιάννης Σαραντάκος

Άρχισαν (όπως συμβαίνει συνήθως τους θερινούς μήνες) τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού. Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που «ράβουν κοστούμια», ενώ υπάρχουν και ορισμένα πρόσωπα - στυλοβάτες του κ. Τσίπρα που αναμένουν στο ακουστικό τους.

Δεν μπορεί, λένε, κάποια στιγμή θα τον κάνει τον ανασχηματισμό. Λυπάμαι, αλλά οι πληροφορίες της στήλης μάλλον θα τους απογοητεύσουν και πάλι. Ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές επί του παρόντος. Οχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί -πολύ απλά- δεν μπορεί. Εχει μπροστά του ακόμη μία δύσκολη αξιολόγηση στην οποία εμπλέκονται δύο βασικοί υπουργοί. Ο επί των Οικονομικών και ο επί των Εργασιακών. Κατά συνέπεια, Τσακαλώτος και Κατρούγκαλος δεν φεύγουν. Την ίδια ώρα, ακόμη ένας υπουργός (ο Γ. Σταθάκης) συνεχίζει να έχει στα χέρια του τη «βόμβα» των «κόκκινων δανείων», άρα πού να πάει; Ο κ. Σπίρτζης «τρέχει» τις άδειες των ΜΜΕ υπό τις οδηγίες του κ. Παππά, ο κ. Δρίτσας υπέμεινε τα... πάνδεινα με την Cosco και άρα δεν θα θελήσει να χάσει τώρα το χαρτοφυλάκιο, ενώ τον κ. Τόσκα τον στηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Τούτων δοθέντων, ανασχηματισμός (λογικά) δεν προβλέπεται στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός δεν έχει τη φήμη του πολιτικού που παίρνει γρήγορες αποφάσεις. Οπότε δεν θα εκπλήξει κανέναν εάν βγάλει όλη τη θητεία του με τα ίδια πρόσωπα στις υπουργικές καρέκλες. Βέβαια το ρεκόρ εξαρτάται από τη χρονική διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του...

Επώνυμες απαντήσεις
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης που έγινε με ευθύνη της ΝΔ, προκειμένου να αναλυθεί ?και να συμπληρωθεί? το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος. Στη διαδικτυακή προσπάθεια έλαβαν μέρος κοντά στους 25.000 πολίτες και οι απαντήσεις που έδωσαν στα σχετικά ερωτήματα ήταν επώνυμες, κάτι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό! Ως προς τις θέσεις που διατυπώθηκαν, θα μπορούσε εύκολα να πει κανείς ότι κινήθηκαν στο πλαίσιο της κοινής λογικής, που πολλές φορές λείπει από την πολιτική και τους πολιτικούς. Τι είπαν λοιπόν οι πολίτες; Σε ποσοστό 88% ζήτησαν τον άμεσο περιορισμό των κρατικών δαπανών προκειμένου να γίνουν σημαντικές μειώσεις φόρων, ενώ μόλις το 12% επιλέγει να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων.
Η μείωση του ΦΠΑ ήταν πρώτη στις προτιμήσεις των πολιτών, ως προς τους φόρους που πρέπει αμέσως να μειω­θούν, και ακολουθεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Στην ερώτηση για την εξυ­γίανση της λειτουργίας των ΜΜΕ η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (92%) επιλέγει την ελεύθερη ίδρυση και λειτουργία καναλιών βάσει των τεχνολογικών δυνατοτήτων, ενώ μόλις το 8% συμφωνεί με την πρόταση για περιορισμένο αριθμό καναλιών με προϋποθέσεις λειτουργίας που καθορίζει η κυβέρνηση.

Περί... βαρβάρων
Και τώρα, τι θα απογίνουμε χωρίς... βαρβάρους; Αυτό το ερώτημα, παραλλαγμένο σχετικά, θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση, όταν και εφόσον ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Είναι σαφές ότι μέχρι τώρα για όσα δεινά συνέβαιναν στον τόπο ευθύνονταν -κατά την κυβέρνηση- τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Αν το τοπίο -σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση- ξεκαθαρίσει και... παταχθεί αλύπητα η διαπλοκή, σε ποιους θα επιρρίπτουν τις ευθύνες για τα όσα στραβά συμβαίνουν στη χώρα; Για τα νοσοκομεία που εγκαινιάζονται, αλλά δεν λειτουργούν; Για το χάος στην Παιδεία; Για την «τρύπα» στα έσοδα;

Κακά μαντάτα από την Πανεπιστημίου
Εδώ (ουσιαστικά) και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα επόμενα πολιτικά βήματα του πρωθυπουργού... Η πορεία των εσόδων θα κρίνει εν πολλοίς το εάν ο κ. Τσίπρας θα παίξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ή όχι. Μέχρι στιγμής τα μηνύματα από το... συγκεκριμένο κτίριο δεν είναι θετικά για την κυβέρνηση!

Στη ΔΕΘ το νέο πεδίο μαχών
Η... μάχη της ΔΕΘ θα είναι το επόμενο «επεισόδιο» της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας με στόχο να πείσει ότι τα δύσκολα τελείωσαν για τους Ελληνες, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ θα ποντάρει στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, επιδιώκοντας να κερδίσει σε αξιοπιστία και κυβερνησιμότητα.
Το κλίμα, ωστόσο, θα διαμορφωθεί από άλλους παράγοντες και όχι από τις διακηρύξεις των πολιτικών. Η φορολογία, η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το Προσφυγικό, που φουντώνει ξανά, θα επηρεάσουν δραματικά τις πρώτες -μετά το θέρος- δημοσκοπήσεις και κατά συνέπεια την ψυχολογία των ηγετών και των βουλευτών των κομμάτων!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια