Αμερικανικά βομβαρδιστικά σε μεγάλης κλίμακας νατοϊκή άσκηση πάνω από την Βαλτική Θάλασσα

Τρία αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 και δύο B-2 stealth πέταξαν  από κοινού  από τις ΗΠΑ για την Βόρεια και την Βαλτική Θάλασσες, προτού «εντοπιστούν»  από άλλα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ σε μια φιλόδοξη εναέρια άσκηση που διεξάγεται στην περιοχή.

«Ασκήσεις τύπου POLAR βοηθούν τα μέγιστα στην ενίσχυση της συνεργασίας και της αξιοπιστίας του ΝΑΤΟ, αλλά και  στην διατήρηση ενός ασφαλούς εναερίου περιβάλλοντος», δήλωσε ο Πτέραρχος  Kevin Huyck, αναπληρωτής αρχηγός του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου (AIRCOM) σε μια δήλωση του σύμφωνα με τον διεθνή τύπο.

Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά  απογειώθηκαν  από διαφορετικές βάσεις στο Μισούρι, την Βόρεια Ντακότα και την Λουιζιάνα, πριν συναντηθούν  πάνω από τον Ατλαντικό και πετάξουν στην Ευρώπη με την βοήθεια αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού, κάτι  που αποτελεί  βασικό στοιχείο της άσκησης.

«Η αποστολή εναέριας περιπολίας από αεροσκάφη ΝΑΤΟ διατηρεί και διαφυλάσσει την ακεραιότητα του διεθνούς εναερίου χώρου της συμμαχίας . Η αντίδραση των νατοϊκών αεροσκαφών πραγματοποιείται μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε «απάντηση» τυχών  αεροσκαφών που δεν ακολουθούν τους διεθνείς κανονισμούς πτήσης ή πλησιάζουν  τον εναέριο χώρο των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, υπονοώντας τα ρωσικά αεροσκάφη  », αναφέρει ανακοίνωση από το ΝΑΤΟ.

Η διαδρομή που επιλέχθηκε για την νατοϊκή άσκηση δεν είναι καθόλου τυχαία. Μετά την αναχώρηση από την Βαλτική, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά θα πετάξουν  πάνω από το Βόρειο Πόλο, σε μια περιοχή στην οποία ερίζουν οι δύο υπερδυνάμεις σε  όλο και πιο σημαντικές εδαφικές διεκδικήσεις, λόγω των τεραστίων ενεργειακών κοιτασμάτων και της γεωπολιτικής αξίας της.

Η αποστολή θα περατωθεί πάνω από την  Αλάσκα , όπου τα αμερικανικά βομβαρδιστικά θα  πραγματοποιήσουν  βομβαρδισμό με  ομοίωμα βομβών .

Η περιοχή της Βαλτικής και του Βορείου παγωμένου ωκεανού έχει αναβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια ενδεικτικό για το ακριβώς αναμένουμε τα επόμενα χρόνια στην περιοχή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια