Μεγάλη προσοχή! Επικίνδυνες οι απόψεις που εκφράζει το άρθρο του Καραγκιούλ

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Όπως προαναγγείλαμε, θα κάνουμε αναφορά στο άρθρο του Ιμπραχίμ Καραγκιούλ με αρχικό τίτλο «Αυτό που έγινε στις 15 Ιουλίου δεν είναι η τελευταία επίθεση!
Η Ανατολία κινδυνεύει με υποδούλωση!», που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Το άρθρο θα δημοσιευθεί σε δύο συνέχειες στις σελίδες της εφημερίδας μας και κάθε αναγνώστης θα εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα. Να μας επιτραπεί, όμως, να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις, που θεωρούμε ότι βοηθούν στην κατανόηση του πονήματος.

Καταρχάς, δικαιούμαστε να συμπεράνουμε ότι όσα συμπεριλαμβάνονται στο άρθρο, το οποίο θεωρούμε ένα εξαιρετικής σημασίας «χαρτί πολιτικής», απηχούν τις απόψεις του ίδιου του Ερντογάν και του περιβάλλοντός του, δεδομένου ότι ο Καραγκιούλ είναι άτυπος σύμβουλός του και γενικός διευθυντής στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», τη ναυαρχίδα των φιλικών προς αυτόν ΜΜΕ.

Οσον αφορά το περιεχόμενο αυτού του «χαρτιού πολιτικής», το θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, γιατί φαίνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν είναι έτοιμη να κηρύξει τον πόλεμο εναντίον εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών για κάθε λόγο που η ίδια θεωρεί ότι αντιστρατεύεται τα συμφέροντά της.

Επίσης, έχει και γεωπολιτικό ενδιαφέρον, γιατί η Τουρκία θεωρεί ότι διέβη τον δικό της Ρουβίκωνα και είναι έτοιμη να επανακαθορίσει, ακόμα και να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., και να διεκδικήσει θέση υπερδύναμης, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οσον αφορά την ουσία της πολιτικής αντίληψης από την οποία διαπνέεται το άρθρο, αυτή είναι καθαρά μεσσιανική και μας επιτρέπει να πούμε ότι έχει στοιχεία ταλιμπανισμού, κάτι που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής και ανάλυσης από όλους εκείνους που επηρεάζονται από τις πολιτικές της Τουρκίας.

Με δεδομένο, δε, ότι οι εξελίξεις στη Συρία οδηγούν στη δημιουργία του «κουρδικού διαδρόμου», ένεκα του οποίου ο συγγραφέας του άρθρου θεωρεί ότι φυλακίζονται οι Τούρκοι στην ενδοχώρα της Ανατολίας, θα πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι για το ότι το 2017 θα είναι χρονιά σοβαρών εξελίξεων.
Έλληνες στρατηγιστές, πιάστε τα μολύβια...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια