Το καλοκαίρι άκρως επικίνδυνο για τους νέους οδηγούς

Η Ford δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή εκπαίδευση των νέων οδηγών, παρέχοντας δωρεάν σεμινάρια μέσω του προγράμματος Driving Skills for Life. Μέχρι τα τέλη του 2016, περισσότεροι από 20.000 νέοι, σε 13 ευρωπαϊκές χώρες, θα έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν επικίνδυνες καταστάσεις.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Έρευνα της Ford, στην οποία συμμετείχαν 6.500 νέοι Ευρωπαίοι, έδειξε ότι η πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος είναι μεγαλύτερη κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το 43% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει στείλει – ενώ οδηγεί – γραπτό μήνυμα, το 36% έχει απαντήσει στο κινητό τηλέφωνο, το 11% έχει παρακολουθήσει video, ενώ το 13% έχει οδηγήσει υπό την επήρεια αλκοόλ!

Αν και η ηλιακή ομάδα 18-24 αποτελεί το 8% του συνολικού πληθυσμού στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό (15%) ανάμεσα σε όσους χάνουν τη ζωής τους σε τροχαία δυστυχήματα. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 21% τους καλοκαιρινούς μήνες!

Πώς δικαιολογείται αυτή η σημαντική απόκλιση; Το καλοκαίρι οι νέοι είναι λιγότερο συγκεντρωμένοι κατά την ώρα της οδήγησης. Πηγαίνουν με το αυτοκίνητο ταξίδια (άρα κάνουν μεγάλες αποστάσεις σε άγνωστους δρόμους), σε συναυλίες ή στην παραλία (όπου γίνεται μεγάλη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, ακόμη και ναρκωτικών ουσιών).

Το 68% των νέων οδηγών ανέφεραν ότι νιώθουν πιο χαλαροί, ενώ το 54% ότι αποσπάται η προσοχή τους από γοητευτικούς πεζούς (ειδικά στο συνδυασμό άνδρας οδηγός-γυναίκα πεζός).

Εάν είστε γονέας και τα παιδιά σας βρίσκονται στην επικίνδυνη κατηγορία 18-24 ετών, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο περισσότεροι νέοι σε ηλικία επιβάτες βρίσκονται στο αυτοκίνητο τόσο αυξάνεται η πιθανότητα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια