Ο Μπόμπολας παραδέχεται ότι τα ρομπότ παίρνουν τις θέσεις εργασίας!

globinfo freexchange

Πολλά συμπεράσματα θα μπορούσαν να εξαχθούν από την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου της «Πήγασος» η οποία μετέχει και στο μετοχικό σχήμα της «Τηλέτυπος», Φώτη Μπόμπολα, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων από τις τράπεζες.

Ανάμεσα στα πολλά που ειπώθηκαν, υπάρχει μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δήλωση όσον αφορά τις άμεσες εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης που επιβεβαιώνουν ορισμένες εκτιμήσεις και αναλύσεις.

Επιχειρώντας να πείσει ότι πρόθεση των εταιριών στις οποίες μετέχει και ειδικά αυτών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είναι να διατηρήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας, ο Φώτης Μπόμπολας προέβη σε μια παραδοχή που ουσιαστικά έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια τέτοια πρόθεση. Ότι τα ρομπότ παίρνουν τις θέσεις εργασίας σε όλους του τομείς της οικονομικής δραστηριότητας!

“Σιγά-σιγά τώρα με την τεχνολογία, αρχίζουμε και βλέπουμε - και όχι μόνο σε άλλα κομμάτια των επιχειρήσεων - ότι πλέον τα ρομπότ έχουν αρχίσει και μπαίνουνε στις θέσεις εργασίας και αυτό δεν γίνεται μονάχα σε βιομηχανίες, γίνεται ακόμα και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.”




Δεδομένου ότι ο ίδιος αποτελεί κομμάτι της εγχώριας οικονομικής ολιγαρχίας, η δήλωση αυτή αποτελεί πλήρη παραδοχή, από πλευράς οικονομικής ελίτ, της ορθότητας των εκτιμήσεων και αναλύσεων σχετικά με τις συνέπειες της υπερ-αυτοματοποίησης της παραγωγής και την κατάληψη σχεδόν κάθε εργασιακού τομέα από υπερ-ευφυείς μηχανές.

Όπως έχει αναφερθεί στο άρθρο Η κυρίαρχη ελίτ έτοιμη να σπάσει το "κοινωνικό συμβόλαιο" , “Η υπερ-αυτοματοποίηση είναι το κλειδί για την κυρίαρχη τάξη ώστε να σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο, ακριβώς επειδή δεν χρειάζεται πλέον το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό. Η κουλτούρα του ακραίου ατομικισμού εξυπηρετεί τέλεια αυτό το σενάριο, επειδή για δεκαετίες, ολόκληρες γενιές έμαθαν να μεγαλώνουν μόνο για να καταναλώνουν και να προστατεύουν τα ατομικά δικαιώματα, χωρίς να νοιάζονται για τους άλλους (αυτή είναι φυσικά η γενική εικόνα, υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις). Το "φούσκωμα" της μεσαίας τάξης που βασίστηκε σε αυτή τη μονοδιάστατη κουλτούρα, κατέστρεψε κάθε ταξική συνείδηση, εξέθρεψε "απολιτίκ" γενιές και τώρα χρησιμοποιείται ως εργαλείο που πυροδοτεί αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στην συρρικνούμενη μεσαία τάξη, πάντα σε οικονομικό επίπεδο.”

Δεν είναι λοιπόν μόνο οι αναλύσεις που οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα, αλλά πλέον, και οι παραδοχές των ίδιων των εκπροσώπων της οικονομικής ελίτ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια