Στην Αίγυπτο διέφυγαν και συγκεντρώνονται Τούρκοι αξιωματικοί

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Σοβαρές υπόνοιες διατυπώνονται από τουρκικά ΜΜΕ ότι η Αίγυπτος μετατρέπεται σε κέντρο διαφυγόντων στρατιωτικών του τουρκικού πραξικοπήματος και ότι εκεί δημιουργείται εστία αντίστασης κατά του Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Fikri Işık, επίσημα, (τα ανεπίσημα νούμερα τους ανεβάζουν και άλλο), 311 στρατιοτικοί, ανάμεσά τους και εννέα στρατηγοί, διαφεύγουν έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η τύχη όλων αυτών αγνοείται και εικάζεται ότι με κάθε μέσο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό κατά πάσα πιθανότητα στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι η τουρκική εφημερίδα Sabah έγραψε ότι στην Αίγυπτο του στρατηγού Σίσυσυγκεντρώνονται πολλοί φυγάδες καταδιωκόμενοι από το αποτυχών πραξικόπημα της Τουρκίας, καθώς και πολλά στελέχη του Φετουλάχ Γκιουλέν που κατάφεραν να το σκάσουν.

Ήδη όπως αναφέρεται, στην Αίγυπτο από το 1990 το ίδρυμα του Φετουλάχ Γκιουλέν είχε δικτυωθεί με πολλά ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Κάιρο, όπου φιλοξενούνται και πολλοί τουρκόφωνοι σπουδαστές από την Κεντρική Ασία. Διδάσκεται επίσης η αραβική γλώσσα και ισλαμική θεολογία. Τα εκπαιδευτικά αυτά ιδρύματα χρηματοδοτούμαι από τις εταιρείες του Cemaat. Εκτός από το Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ υπάρχει έντονη παρουσία των ιδρυμάτων του Γκιουλέν.

Παράλληλα στο Κάιρο εκδίδεται μια επιθεώρηση με την ονομασία «Hıra Dergısı» που προβάλλει τις απόψεις και την διδασκαλία του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Όλα αυτά όπως είναι απόξενα δημιουργούν νέα μεγάλη ένταση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια