Ένας στους τρεις ανθρώπους άνω των 65 ετών κινδυνεύει από μία σοβαρή πτώση

Έρευνα που έγινε στο Australian Institute of Health Welfare (AIHW) διαπίστωσε ότι οι πτώσεις των ατόμων άνω των 65 είναι τρεις φορές περισσότερες από αυτές που συμβαίνουν στα άτομα από 45-64.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πτώσεις στα άτομα άνω των 65 ετών αφορούν σε ποσοστό 68% τις γυναίκες και σε ποσοστό 32% τους άντρες.
Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι το 38% αφορούσε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατάγματα αυχένα, το 36% κατάγματα ισχίου, το 20% θώρακας και κοιλιακή χώρα, το 18% κατάγματα γονάτων και ποδοκνημικής και το 15% κατάγματα ώμου και άνω άκρων.
Επιπλέον, παρατήρησαν ότι παρόλο που οι γυναίκες είναι αυτές που υπερτερούν ως προς τις πτώσεις, η θνησιμότητα είναι μεγαλύτερη στους άντρες.
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μελέτες που έκανε το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της προηγούμενης μελέτης.
Οι στατιστικές μελέτες του CDC έδειξαν ότι ένας στους τρεις ηλικιωμένους πέφτει κάθε χρόνο, αλλά μόνο ένας στους δύο το αναφέρει στον γιατρό του. Επίσης, πέφτοντας μια φορά, διπλασιάζονται οι πιθανότητες και άλλων πτώσεων στο μέλλον. Σύμφωνα με αυτές, μία στις πέντε πτώσεις προκαλεί σοβαρό τραυματισμό, όπως κατάγματα στο σώμα και κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention (CDC) καταγράφονται 2.500.000 τραυματισμοί ετησίως, 700.000 τραυματισμοί στο κεφάλι και 250.000 κατάγματα ισχίου. Το 95% των καταγμάτων ισχίου προκαλείται από πλάγια πτώση, ενώ το κόστος νοσηλείας ανέρχεται στα 34.000.000$. Επίσης, το 80% των πτώσεων οφείλεται σε συνδυασμό των εσωτερικών και των εξωτερικών παραγόντων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ως προς την πρόληψη για τα άτομα ηλικίας από 65 χρόνων και άνω. Όπως αναφέρει, ουσιαστικά η τρίτη φάση της ζωής του ανθρώπου ξεκινά στα 65 έτη, όπου το σώμα υποβάλλεται σε διάφορες εκφυλίσεις (φθορές), που δεν σημαίνουν πάθηση, αλλά αλλαγή βιολογική και βιοχημική, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αναλύοντας τις μελέτες αυτές ο φυσιοθεραπευτής, Dr manual medicine σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων, επιστημονικός συνεργάτης Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Γουδέβενος, επισημαίνει ότι η πρόληψη πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους όσους έχουν άτομα άνω των 65 ετών σπίτι τους αλλά και από τα ίδια τα άτομα.

Τρόποι πρόληψης σύμφωνα με τον κ. Γουδέβενο είναι:

  • Συστηματική και εναρμονισμένη άσκηση, σύμφωνα με την ηλικία και με την κατάσταση της υγείας
  • Φυσικές δραστηριότητες – εξοικείωση στις σύνθετες λειτουργίες
  • Συνθήκες ζωής, ευρυχωρία κίνησης στο σπίτι
  • Προφύλαξη στο λουτρό, στα χαλιά και στο δάπεδο
  • Εκπαίδευση με ασκήσεις ισορροπίας – βάδισης και ιδιοδεκτικότητας από τους ειδικούς φυσικοθεραπευτές
  • Σε παθολογικές περιπτώσεις, συμβουλές και οδηγίες από τους ειδικούς γιατρούς (νευρολόγους, παθολόγους, γηρίατρους, ΩΡΛ) και από φυσικοθεραπευτές
  • Σεβασμός και ιδιαίτερη προσοχή από τους νεώτερους στην κίνηση και στην μετακίνηση των ηλικιωμένων
  • Τήρηση των οδηγιών από τους αρμόδιους φορείς πρόληψης
  • Εκτίμηση του δώρου της ζωής να μεγαλώνουμε και να γερνάμε
  • Φιλοσοφικά να επιδιώκουμε την «Φθορά με Αρμονία»
  • Ευγονομία (ευ ζην) - Υποδοχή της 4ης ηλικίας με ηρεμία, ψυχραιμία, σοφία και σύνεση



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια