Π.Μάντης και Π.Καγιαλής πανηγυρίζουν πάνω στο βάθρο - Χάρισαν στην Ελλάδα το 5ο μετάλλιο στο Ρίο

Της Μαρίνας Νικολάκη

Ψηλά στα ουράνια θέλησαν να πάνε την Ελλάδα τα παιδιά της, Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, που αγωνίστηκαν με ψυχικό σθένος εχθές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
 
Το ελληνικό δίδυμο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο –πέμπτο συνολικά για την χώρα μας- στα 470 στην ιστιοπλοΐα και οι δύο αθλητές πόζαραν με πλατύ χαμόγελο για τη σπουδαία επιτυχία τους πάνω στο βάθρο.

Μάντης και Καγιαλής θα επιστρέψουν στην Ελλάδα με ένα μετάλλιο που η ελληνική ιστιοπλοΐα είχε να δει για πολλά χρόνια.

Σε μονομαχία Ελλάδας-Αυστραλίας εξελίχθηκε η κούρσα μεταλλίου στα 470 της ιστιοπλοΐας, καθώς η διαφορά "ασφαλείας" που είχαν οι Κροάτες τους επέτρεψε με άνεση να κερδίσουν το πρώτο Χρυσό της χώρας στην ιστιοπλοΐα. Το Χάλκινο μετάλλιο τελικά για τον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή είναι το 5ο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο.

Με 2 βαθμούς διαφοράς ποινής των Μάντη-Καγιαλή από τους Αυστραλούς Ολυμπινίκες του Λονδίνου Μπέλτσερ και Ράιαν το ζητούμενο ήταν ποιος θα τερματίσει μπροστά από τον άλλο.

Το Ελληνικό πλήρωμα με εξαιρετικούς χειρισμούς πάλεψε μέχρι τέλους, αλλά οι αντίπαλοι τους πέρασαν στα τελευταία μέτρα μπροστά και τερματίζοντας 9οι με μόλις 6 δευτερόλεπτα διαφορά, ανέβηκαν στο 2ο σκαλί του βάθρου.

Την κούρσα κέρδισαν οι Ελβετοί, ενώ οι Κροάτες τερμάτισαν στην 8η θέση και πανηγύρισαν έξαλλα την κατάκτηση της κορυφής.
Αυτό είναι το όγδοο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής ιστιοπλοΐας σε Ολυμπιακούς Αγώνες και το δεύτερο στα 470 μετά το χρυσό που είχαν κατακτήσει οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004.

Επίσης, η ελληνική ιστιοπλοΐα επιστρέφει και πάλι στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το 2012 στο Λονδίνο, καθώς τελευταίο ήταν το χάλκινο το 2008 στο Yngling (Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου, Βιργινία Κραβαριώτη).

"Δικαίωση για τους κόπους μας"

Απόλυτα ικανοποιημένοι για το Χάλκινο μετάλλκο, παρότι χάθηκε η 2η θέση μόλις στην τελευταία σημαδούρα, εμμφανίστηκαν οι δύο ιστιοπλόοι μας στις δηλώσεις τους.

Παύλος Καγιαλής: «Ήταν ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Η τακτική μας ήταν για να πάρουμε το χρυσό. Είδαμε ότι δε μπορούσαμε να φτάσουμε τους Κροάτες και επικεντρωθήκαμε στους Αυστραλούς. Παλέψαμε όσο μπορούσαμε. Δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Μην ξεχνάμε ότι ο Αυστραλός είναι χρυσός Ολυμπιονίκης του Λονδίνου και πέντε φορές Παγκόσμιος πρωταθλητής. Είμαστε δίδυμο οκτώ χρόνια, πριν από αυτό παλεύαμε μαζί ως αντίπαλοι για τους Ολυμπιακούς. Είναι δηλαδή 12 χρόνια. Ο επιμένων όμως νικά. Όταν είχαμε χάσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου είχαμε πει ότι θα σταματούσαμε. Δεν το κάναμε όμως. Είχαμε πεισμώσει.»

Παναγιώτης Μάντης:«Έχουμε αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς. Είμαστε περήφανοι. Έχουμε λείψει πολύ από τα σπίτια μας. Οι δικοί μας άνθρωποι το ξέρουν αυτό. Βρεθήκαμε να διεκδικούμε το ασημένιο και το παλέψαμε μέχρι την τελευταία σημαδούρα όπου δεν τα καταφέραμε.Στόχος μας ήταν το μετάλλιο. Τα τελευταία χρόνια αφήσαμε αγώνες για να είμαστε εδώ. Είχαμε κάνει δεύτερο σπίτι μας το Ρίο για να προσαρμοστούμε στις συνθήκες. Είμαστε αγαπημένοι και πάμε τη βάρκα μας μπροστά.

Συγχαρητήρια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη και τους προέδρους των κομμάτων, έλαβαν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες στην Ιστιοπλοΐα, Τάκης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, για την κατάληψη της τρίτης θέσης στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως «η κορυφαία ολυμπιακή διάκριση και επιτυχία σας, πανάξιος καρπός του συνδυασμού των επίπονων προσωπικών προσπαθειών σας και του υψηλού ήθους σας, ας είναι διαρκής ούριος άνεμος «στα πανιά σας» τόσο για την περαιτέρω αθλητική σας πορεία όσο και κατά την μετέπειτα εν γένει σταδιοδρομία σας. Θερμά συγχαρητήρια», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Παναγιώτη Μάντη και τον Παύλο Καγιαλή για τη κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην ιστιοπλοΐα στη medal race των 470 ανδρών».

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τα συγχαρητήριά του μέσω twitter, γράφοντας πως «συγχαρητήρια στο ελληνικό πλήρωμα για την κατάκτηση του Χάλκινου! Συγχαρητήρια Π. Μάντη και Π. Καγιαλή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο twitter: «Άλλο ένα μετάλλιο για την Ελλάδα! Συγχαρητήρια Τάκη Μάντη και Παύλο Καγιαλή, μας κάνατε περήφανους».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γενημματά δήλωσε με τη σειρά της μέσω του twitter: «Τ. Μάντης και Π. Καγιαλής ανέβασαν την ελληνική ιστιοπλοΐα ξανά στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο».

Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος δήλωσε: «Οι επιτυχίες στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνεχίζονται με το πέμπτο μετάλλιο. Αυτή την φορά την σκυτάλη πήραν οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής, με την ελληνική ιστιοπλοΐα να συνεχίζει την παράδοση στις επιτυχίες με το όγδοο μετάλλιο του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Θερμά συγχαρητήρια στους δύο αθλητές και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια