Καρχαρίας 400 ετών είναι το μακροβιότερο σπονδυλωτό

Φανταστείτε να έπρεπε να περιμένετε ενάμιση αιώνα μέχρι να κάνετε σεξ, κολυμπώντας υπομονετικά στα παγωμένα, σκοτεινά νερά του βόρειου Ατλαντικού. Ο χρόνος κυλά αργά για τον καρχαρία της Γροιλανδίας, έναν γίγαντα των έξι μέτρων που μόλις αναγνωρίστηκε ως το μακροβιότερο σπονδυλωτό ζώο.

Μελέτη που δημοσιεύεται στο κορυφαίο περιοδικό Science αποκαλύπτει ότι η μέση διάρκεια ζωής του καρχαρία της Γροιλανδίας (Somniosus microcephalus) είναι τουλάχιστον 272 χρόνια, ενώ ο γηραιότερος από όσους εξετάστηκαν είχε ηλικία γύρω στα 392 έτη, συν ή πλην 120 χρόνια.

Και αυτό σημαίνει ότι η μέγιστη διάρκεια ζωής αυτού του μυστηριώδους ζώου μπορεί να πλησιάζει τους πέντε αιώνες.

Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ, τη φάλαινα μυστακοκήτος (Balaena mysticetus), η οποία ζει επίσης στη Γροιλανδία και εκτιμάται ότι ζει γύρω στους δύο αιώνες.

Μόνο ορισμένα ασπόνδυλα, όπως μαλάκια και αχινοί, μπορεί να ζουν περισσότερο από τον καρχαρία της Γροιλανδίας, πιθανώς επειδή δεν γερνούν ποτέ.

Λίγα είναι γνωστά για τη βιολογία και τον τρόπο ζωής του καρχαρία της Γροιλανδίας, πέρα του ότι ζει σε βάθη άνω του ενός χιλιομέτρου και σε πολύ κρύα νερά, πιο βόρεια από οποιονδήποτε άλλο καρχαρία.

Είναι μάλιστα ένας από τους μεγαλύτερους καρχαρίες, με μήκος που μπορεί να ξεπεράσει τα έξι μέτρα. Οι ερευνητές υποψιάζονταν εδώ και καιρό ότι πρόκειται για μαθουσάλα, δεδομένου ότι προηγούμενη μελέτη εκτιμούσε ότι ο καρχαρίας αυτός δεν μεγαλώνει περισσότερο από ένα εκατοστό το χρόνο.

Είναι ωστόσο δύσκολο να εκτιμήσει κανείς την ηλικία με ακρίβεια. Αυτό γίνεται συνήθως μετρώντας τους δακτυλίους ανάπτυξης στα οστά ή τα λέπια, κάτι που δεν γίνεται στον καρχαρία της Γροιλανδίας επειδή οι δομές αυτές είναι πολύ μαλακές.

Η διεθνής ομάδα που υπογράφει τη μελέτη αποφάσισε τελικά να εφαρμόσει τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης με άνθρακα-14 στα μάτια 28 θηλυκών καρχαριών που είχαν πιαστεί από αλιείς κατά λάθος. Η ανάλυση των φακών των ματιών έδειξε ότι τα γηραιότερα από τα δείγματα, με μήκος 4,9 και 5,02 μέτρα, είχαν ηλικίες περίπου 335 και 392 ετών αντίστοιχα.

Επιπλέον, οι ερευνητές επικαλούνται προηγούμενες αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι θηλυκοί καρχαρίες της Γροιλανδίας φτάνουν την σεξουαλική ωριμότητα σε μήκος άνω των 4 μέτρων.

Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μέση ηλικία ενηλικίωσης είναι 156 χρόνια.

Και υποδεικνύει ότι ένας αιώνας εντατικής αλιείας θα ήταν αρκετός για να οδηγήσει στην εξαφάνιση αυτό το θαυμαστό είδος.

Βαγγέλης Πρατικάκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια