Sponsor

ATHENS WEATHER

Το μολυσμένο νερό θανατηφόρα απειλή για 300 εκατομμύρια ανθρώπους

Περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και την Λατινική Αμερική βρίσκονται αντιμέτωποι με κίνδυνο να προσβληθούν από θανατηφόρες νόσους, όπως χολέρα και τύφο, εξαιτίας της επιδείνωσης της ρύπανσης των υδάτων σε ποτάμια και λίμνες, ανέφερε το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το περιβάλλον (UNEP).

Από το 1990 έως το 2010 η ρύπανση που προκλήθηκε από ιούς, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς και τοξικούς ρύπους που έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως λιπάσματα ή πετρέλαιο, αυξήθηκε σε περισσότερα από τα μισά ποτάμια κατά μήκος των τριών ηπείρων, ενώ τα επίπεδα αλατότητας αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1/3, σύμφωνα με την έρευνα της UNEP, που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της οργάνωσης των ΗΕ, η αύξηση του πληθυσμού, η επέκταση της γεωργίας και η απόρριψη μιας αυξανόμενης ποσότητας ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και λίμνες είναι ανάμεσα στις κύριες αιτίες για την αύξηση της ρύπανσης των επιφανειακών υδάτων, θέτοντας σε κίνδυνο περίπου 323 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Το πρόβλημα της ποιότητας των υδάτων σε παγκόσμια κλίμακα και ο αριθμός των ανθρώπων που επηρεάζονται από την κακή ποιότητα του νερού είναι πολύ πιο σοβαρό από όσο περιμέναμε», τόνισε ο κύριος συντάκτης της έκθεσης Ντίτριχ Μπόρχαρντ στο Thomson Reuters Foundation.

Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός ποταμιών παραμένουν σε καλή κατάσταση και χρειάζεται να προστατευτούν, τόνισε ο Μπόρχαρντ σε τηλεφωνική επικοινωνία από την Γερμανία.

Περίπου το 1/4 των ποταμών στην Λατινική Αμερική, το 10% με 25% στην Αφρική και μέχρι και το 50% αυτών στην Ασία έχουν επηρεαστεί από σοβαρές ρυπάνσεις με παθογόνους οργανισμούς, που έχουν προκληθεί κατά κύριο λόγο από απορρίψεις ακατέργαστων λυμάτων σε ποτάμια και λίμνες, σύμφωνα με την έκθεση.

Περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες, όπως χολέρα, τύφο, πολιομυελίτιδα, ή διάρροια, που συνδέονται με παθογόνα μικρόβια και μικροοργανισμούς των υδάτων.

Εκτιμάται πως έως και 164 εκατομμύρια άνθρωποι στην Αφρική, 134 εκατομμύρια στην Ασία και 25 εκατομμύρια στην Λατινική Αμερική διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από αυτές τις νόσους.

Η έκθεση υπογραμμίζει πως το χτίσιμο περισσότερων αγωγών διάθεσης υγρών αποβλήτων δεν αρκεί για να αποτρέψει τις μολύνσεις και τους θανάτους, σημειώνοντας πως η λύση είναι η επεξεργασία των λυμάτων.

Η τάση της επιδείνωσης του επιπέδου ρύπανσης των υδάτων είναι «κρίσιμη», σημείωσε ο Μπόρχαρντ.

«Είναι πολύ πιο δαπανηρός ο καθαρισμός των επιφανειακών υδάτων από σοβαρή ρύπανση από το να εφαρμόσουμε κατάλληλη διαχείριση που περιλαμβάνει την αποτροπή της», συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως: «Τα μέσα υπάρχουν, αλλά η πρόκληση είναι τα χρησιμοποιήσουμε».

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια