Ρωσο-σερβικές στρατιωτικές ασκήσεις μόλις 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κροατίας

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 
(Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )

Μέλη του ρωσικού στρατού θα συμμετάσχουν  σε δύο στρατιωτικές ασκήσεις στη Σερβία αυτό το φθινόπωρο. Η πρώτη άσκηση, με την επωνυμία  «σλαβική Αδελφότητα 2016» θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο εκπαίδευσης  Nikinc, μόλις 30 χιλιόμετρα από την κροατικά σύνορα και τα σύνορα με το ΝΑΤΟ, αναφέρει η  εφημερίδα Jutarnji List.

«Ανησυχούμε για την άσκηση « Σλαβική αδελφοσύνη» που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Σερβία», δήλωσε η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Η στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας αντιμετωπίζει  την έντονη κριτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας μέλος επιθυμεί η Σερβία  να γίνει.

«Η Σερβία κάθεται σε δύο καρέκλες. Από τη μία πλευρά,  θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, το επίπεδο της ρωσικής επιρροής στη Σερβία αυξάνεται συνεχώς, και η Σερβία πρέπει να κατανοήσει  ότι με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε μια πηγή από διπλωματικούς κύκλους της Κροατίας.

«Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τέτοιο  επίπεδο  ρωσικής επιρροής δεν πρόκειται  ποτέ να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την  ΕΕ στα ζητήματα άμυνας , εξωτερικής πολιτικής και στην πολιτική ασφάλειας», είπε η πηγή.

Ο υπουργός Άμυνας της Κροατίας Γιόσιπ Buljevic δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα, αλλά τόνισε ότι η Κροατία ενδιαφέρεται  για μια ταχεία πορεία της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η   Σερβία θα πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική της και να ενεργεί σε συνεννόηση με τα άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Buljevic.

Ωστόσο, μια πηγή από την κροατική στρατιωτική ηγεσία αναφέρει ότι  η Κροατία διαθέτει την κατάλληλη απάντηση στην όλο και στενότερη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας και την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα κροατικά σύνορα. «Η κατάλληλη απάντηση  είναι τα αμερικανικά επιθετικά ελικόπτερα  Kiowa , οβιδοβόλα, τεθωρακισμένα οχήματα και δύο μονάδες   με ΤΟΜΑ  Patria», λέει η πηγή.

Η άσκηση «Σλαβική Αδελφότητα 2016» θα περιλαμβάνει επίσης μέλη του στρατού της Λευκορωσίας. Ο Ρώσος στρατηγός  Νικολάι Ιγνάτωφ  επιβεβαίωσε ότι επίλεκτη δύναμη Ρώσων αλεξιπτωτιστών που σταθμεύει στην περιοχή του Καυκάσου θα αφιχθεί  για τον σκοπό αυτόν στην Σερβία. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσα στρατεύματα θα συμμετάσχουν στην άσκηση.

Αυτή  θα είναι η τρίτη Σερβο-ρωσική άσκηση τους  είδους της. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στη Σερβία πριν από δύο χρόνια, ενώ πέρυσι έλαβε χώρα στη Ρωσία.

Στο τέλος του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ θα επισκεφθεί το Βελιγράδι και αναμένεται ότι θα υπογράψει  συμφωνία για ειδικό καθεστώς των ρωσικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην βάση στην πόλη  Νις.

Η κόντρα Σερβίας και Κροατίας εντείνεται και μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα , διότι πρόκειται για μια «φωτιά» που σιγοκαίει από την εποχή του βοσνιακού πολέμου το 1995.

Μάλιστα στο άκουσμα της παρουσίας των Ρώσων κοντά στα σύνορα τους Κροάτες Ουστάσι βγήκαν στο δρόμο και πραγματοποιήσανε πορεία κατά των Σέρβων. Η υποβόσκουσα ένταση από ότι φαίνεται εντείνεται από το μίσος που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες.








* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια