Κινεζικό ρομπότ στον Άρη «το 2020»

Στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία του νέου ρομπότ που θα ταξιδέψει στον Κόκκινο Πλανήτη


Το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας εξελίσσεται δυναμικά με τον ασιατικό γίγαντα να προσπαθεί να ακολουθήσει από κοντά την NASA και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Στο πλαίσιο αυτό έχει εγκριθεί η οργάνωση μη επανδρωμένης αποστολής εξερεύνησης στον Αρη.

Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία για το ρομπότ που θα ταξιδέψει στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το ρόβερ

Το ρομπότ θα είναι εξάτροχο, θα έχει βάρος 200 κιλά, θα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και θα διαθέτει 13 όργανα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κινέζων το ρόβερ θα εκτοξευτεί τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του 2020 και θα προσεδαφιστεί σε κάποια περιοχή του βορείου ημισφαιρίου του Αρη. Μέχρι σήμερα τα ρομπότ που έχουν ταξιδέψει στον Αρη λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και προσεδαφίζονται σε περιοχές του Αρη όπου υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, κυρίως στον ισημερινό του πλανήτη. Οι επιτελείς της κινεζικής αποστολής αναφέρουν ότι επέλεξαν το βόρειο ημισφαίριο επειδή μπορεί μεν να έχει λιγότερη ηλιοφάνεια αλλά είναι γεωγραφικά και γεωλογικά πιο φιλική για μια τέτοια αποστολή.

Προς το παρόν ο προγραμματισμός της αποστολής κάνει λόγο για έρευνες που διαρκέσουν τρεις μήνες χρονικό διάστημα που ακούγεται πολύ μικρό και πιθανώς αν το ρομπότ δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα η διάρκεια της αποστολής να επιμηκυνθεί. Παράλληλα οι κινέζοι προετοιμάζουν μια επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει το 2036.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια