Οι παγίδες του ΕΝΦΙΑ: Δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά 152.000 Ελλήνων

Πολλές είναι οι εκπλήξεις και οι παγίδες με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν τις επόμενες μέρες τα εκκαθαριστικά τους να αναρτώνται σταδιακά (μέχρι τέλος Αυγούστου) στο Taxisnet.

Ακόμα όμως και αν ορισμένα αναρτηθούν τελικώς στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα χάσουν τις 5 μηνιαίες δόσεις που προβλέπει για φέτος ο νόμος, ώστε να πληρώσουν τμηματικά την οφειλή τους, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου και μέχρι τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την πορεία εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ που βρίσκεται σε εξέλιξη:

1. Περίπου 152.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, αν και η αξία της περιουσίας τους μειώθηκε, μετά και τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Το κόλπο είναι απλό: μειώθηκε το όριο επιβολής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, από τα 300.000 ευρώ που ίσχυε, κι έτσι αντιμετωπίζονται ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσοι έχουν ακίνητη περιουσία αξίας 200.000 ευρώ και άνω.

2. Μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει -παρά τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει- η πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα μας. Για πρώτη φορά θα πληρώσουν φόρο και για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν ξενοδοχεία, βιοτεχνίες κ.λπ. Και αυτό παρότι οι επαγγελματικές εγκαταστάσεις αποτελούν το μέσο παραγωγής των επιχειρήσεων αυτών.

3. Περίπου 2,25 εκατομμύρια μικροϊδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν ίδιο ή και μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ με το εξής τρικ: ακόμα και αν μειώθηκε η αντικειμενική αξία του ακινήτου τους, η ελάφρυνση δεν θα φανεί αν παραμένουν στο ίδιο κλιμάκιο με αυτό που βρίσκονταν πριν από τη μείωση! Ο κύριος φόρος που πληρώνουν όλοι οι ιδιοκτήτες δεν επιβάλλεται στην τρέχουσα αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά με συντελεστή βάσει της τιμής ζώνης της περιοχής του ακινήτου που πολλαπλασιάζεται επί το εμβαδόν της επιφανείας του.

4. Καμία ελάφρυνση δεν θα δουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών διαμερισμάτων. Και αυτό γιατί δεν προβλέπονται συντελεστές απομείωσης της φορολογητέας αξίας του ακινήτου βάσει παλαιότητας. Αντιθέτως, για τον υπολογισμό του κύριου ΕΝΦΙΑ βάση υπολογισμού είναι οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων (1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο) και δεν υπολογίζονται μειωτικοί συντελεστές, αν και προβλέπονταν για τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

5. Χάνουν εφέτος τις φοροαπαλλαγές που είχαν οι ιδιοκτήτες κενών (ξενοίκιαστων) και μη ηλεκτροδοτουμένων ακινήτων.

6. Νέες επιβαρύνσεις θα δουν και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, καθώς όμως και όσοι έχουν χτίσει χωρίς να εξαντλήσουν τον συντελεστή δόμησης που προβλέπεται για το συγκεκριμένο ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό μονοκατοικίες θα επιβαρυνθούν με ΕΝΦΙΑ σαν να ήταν... πολυκατοικίες, λόγω της οικοπεδικής αξίας που προκύπτει με βάση το υπόλοιπο του συντελεστή δόμησης ή δικαίωμα υψούν («αέρα») το οποίο έχουν.

7 Ολα αυτά, σε συνδυασμό με την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από αξίες ακίνητης περιουσίας ύψους 200.000 ευρώ και άνω, οδηγούν ακόμα και σε επιβαρύνσεις ύψους χιλιάδων ευρώ σε σχέση τα εκκαθαριστικά που είχαν εκδοθεί πέρυσι ή τα προηγούμενα χρόνια.

8. Η τρέλα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώνεται και με την επιβολή του σε κοινωνικές ομάδες που ενώ κανονικά απαλλάσσονται, θα τον πληρώσουν κανονικά, όπως οι ανάπηροι, οι τυφλοί κ.λπ.

Οι ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ επειδή για την απαλλαγή ή την έκπτωση που προβλέπεται δεν θα λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το τακτικό εισόδημα, αλλά και έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως τα επιδόματα στήριξης (τριτέκνων, πολυτέκνων), οι αντιμισθίες τυφλών, οι αποζημιώσεις απόλυσης, το επίδομα ανεργίας, αλλά και το ΕΚΑΣ των χαμηλοσυντα­ξιούχων.

 Επιπλέον, στα φουσκωμένα ποσά προστίθεται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, πλασματικά, ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια εισοδήματος (9.000-12.000 ευρώ τον χρόνο για τον άγαμο), που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.

Το ευχάριστο πάντως είναι πως, η κυβέρνηση ανακάλεσε την απόφασή της να καταργήσει πλήρως τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ για όσους βαριά ανάπηρους ή πολύτεκνους με χαμηλά εισοδήματα είχαν έσοδα από τόκους 300 ή 600 ευρώ τον χρόνο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια