Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά

Ζεόλιθος και υδατική καταπόνηση στα αρωματικά φυτά.

Νίκος Λυγερός.
του Νίκου Λυγερού
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη νερού στις καλλιέργειες περιορίζει την παραγωγικότητα των φυτών, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Στην περίπτωση των αρωματικών φυτών, η πτώση της παραγωγής και της ποιότητας αντανακλάται τόσο στις κλασικές συνιστώσες (βιομάζα, καρπός), όσο και στα αιθέρια έλαια.

Πολυάριθμες μελέτες έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση ασκεί σημαντική δυσμενή επίδραση στα χαρακτηριστικά απόδοσης, ενώ μειώνει και την ποσοστιαία περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο. Ταυτόχρονα, η κατανομή των συστατικών του αιθέριου ελαίου αλλάζει με αρνητικό αντίκτυπο στην ποιοτική του αξία. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι καλλιέργειας μέντας από τους Tabatabaeie and Zari (2007) όπου η αναλογία μενθόλης και των άλλων συστατικών του αιθέριου ελαίου επηρεάστηκε αρνητικά, καθώς και χαμομηλιού όπου φάνηκε συνολική μείωση της απόδοσης σε αιθέριο έλαιο (Razmjoo et al., 2008).

Η αντιμετώπιση της ξηρασίας και ο μετριασμός των επιπτώσεών της στην παραγωγή των φυτειών συνιστά ένα μεγάλο κεφάλαιο συζήτησης για επιστήμονες και παραγωγούς. Μια από τις προτεινόμενες και υποσχόμενες λύσεις είναι ο ζεόλιθος, ένα φυσικό ορυκτό ποικίλης σύστασης. Γενικά, η θεωρία συνδέει τη σύσταση της εσωτερικής επιφάνειας του ζεόλιθου με την ικανότητα συγκράτησης νερού το οποίο εν συνεχεία αποδίδεται στο φυτό, σε περιόδους ξηρασίας....



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια