Η δίκη για τη Siemens

Hταν επόμενο η αναβολή της δίκης για τη Siemens να δώσει το έναυσμα για ένα... γαϊτανάκι αλληλοκατηγοριών. Ένα πινγκ πονγκ, όπου το μπαλάκι χάνεται.
Η εμπλοκή στην εκδίκαση του μεγαλύτερου οικονομικοπολιτικού σκανδάλου της Μεταπολίτευσης και ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων ανέδειξαν, πάλι, πάγιες παθογένειες, από τη δικαιοσύνη έως τις κομματικές αντιπαραθέσεις.

Με τον τρόπο που εξελίχτηκε η υπόθεση εδώ και μία δεκαετία, δημιουργούνταν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να προκύψει ένα σκάνδαλο ακόμη μεγαλύτερο από το ίδιο το σκάνδαλο. Σε μια εμβληματική περίπτωση, όπου κρίνονται θεσμοί, κόμματα και πολιτικοί.
Ο συναγερμός που σήμανε, η άμεση αντίδραση που ακολούθησε φαίνεται ότι δεν θα οδηγήσουν σε παραγραφές. Παραμένουν, όμως, οι αιτίες που οδήγησαν στην αδιανόητη κατάσταση.
Γι' αυτό, όσο κι αν ικανοποιούν τον απλό πολίτη οι γρήγορες κυβερνητικές και εισαγγελικές παρεμβάσεις εγείρονται κρίσιμα ερωτηματικά. Για παιχνίδια, για παρασκήνια, για διαπλοκές, για αδιαφάνεια, ακόμη και για συνωμοσιολογικά σενάρια.
Γι' αυτό το μαχαίρι πρέπει να φθάσει στο κόκαλο. Χωρίς συμβιβασμούς, αφού κρίνεται το «είναι» και το «φαίνεσθαι» της Πολιτείας μας.
Με τις πρωτοβουλίες που εκδηλώθηκαν, η λύση στο αδιέξοδο βρίσκεται στη δυνατότητα για εκδίκαση κατ' απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπεται για υποθέσεις εξαιρετικής σημασίας.
Η δυνατότητα αυτή, βεβαίως, πάντα υπήρχε και είναι απορίας άξιον, επομένως, για ποιους λόγους δεν αξιοποιήθηκε πριν από την εμπλοκή. Πολύ περισσότερο, όταν ήταν γνωστό στους πάντες ότι κάθε μέρα που περνάει φέρνει πιο κοντά την παραγραφή.
Η απόδοση ευθυνών για ολιγωρίες, κωλυσιεργίες και άλλου είδους μεθοδεύσεις στην προκειμένη περίπτωση ξεπερνά και την ίδια την υπόθεση. Δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης, αγγίζει το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια