Οι «μοναχικοί λύκοι» του ISIS – Η ασύμμετρη απειλή για τη Δύση παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις

Αντιμέτωπη με την ασύμμετρη απειλή της διάχυσης της ισλαμικής τρομοκρατίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη βρίσκεται η διεθνής κοινότητα, καθώς το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, υπό την πίεση των πολεμικών επιχειρήσεων στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, αλλάζει τακτική και καλεί τους «συμπαθούντες» να μην κατευθύνονται στη Συρία αλλά να πραγματοποιούν επιθέσεις στις πατρίδες τους.

Τελευταίο χτύπημα αυτό στη Νίκαια, όπου δεν χρειάστηκαν όπλα, βόμβες, ούτε καν συνεργασία μεταξύ τρομοκρατών. Ένας τρομοκράτης και ένα φορτηγό ήταν αρκετά για να σπείρουν τον θάνατο.

Οι τρομοκράτες που επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών έπαιρναν απευθείας εντολές από πυρήνες του ISIS και τζιχαντιστές που είχαν περάσει από τη Συρία και το Ιράκ.

Καθώς τους τελευταίους δύο μήνες οι συντονισμένες επιχειρήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν φέρει αποτελέσματα περιορίζοντας σημαντικά τα εδάφη επί των όποιων ασκούσε έλεγχο το ISIS στη Συρία, ενώ και στο Ιράκ υπήρξε σημαντική υποχώρηση, με πιο εμβληματική την ανακατάληψη της Φαλούτζα, το ISIS ενεργοποιεί το μεγάλο «όπλο» του: την ιδεολογική και ψυχολογική επιρροή που ασκεί στη μουσουλμανική νεολαία πέρα και έξω από σύνορα…

Η επιρροή αυτή διαπιστώθηκε για πρώτη φορά όταν μέσω του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, γοητευμένοι από το κήρυγμα των τζιχαντιστών, εκατοντάδες νέοι μουσουλμάνοι από κάθε γωνιά της Γης άρχισαν να φθάνουν στη Συρία, μέσω της Τουρκίας, όταν γίνονταν τα πρώτα βήματα για τη συγκρότηση του ISIS.

Τακτική

Οι επιθέσεις στο Ορλάντο, στην Κωνσταντινούπολη, την Ντάκα, τη Μεδίνα, την Τζέντα, τη Βαγδάτη, την Ινδονησία, τη Νίκαια εντάσσονται σε αυτήν τη νέα τακτική που επιλέγει το ISIS.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «WallStreetJournal», ξένες μυστικές υπηρεσίες που είναι εγκατεστημένες στην Ιορδανία υπέκλεψαν μηνύματα από την ηγεσία του ISIS που καλούσε τους υποστηρικτές του να σπείρουν τον τρόμο στις πατρίδες τους, πάρα να προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Συρία. Είχε προηγηθεί ανάλογη έκκληση και με δημόσιο κήρυγμα εκπροσώπου του ISIS.

Το φρικτό αιματοκύλισμα στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ» φαίνεται ότι οργανώθηκε από εμπειροπόλεμο Τσετσένο τζιχαντιστή.

Αυτά τα μηνύματα απευθύνονται όχι μόνο σε πυρήνες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τζαμιά και ριζοσπάστες σουνίτες ιμάμηδες και σε μαχητές που σχετίστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο με το ISIS (που όμως παρακολουθούνται στενά τουλάχιστον σε Ευρώπη και Αμερική), αλλά και σε «μοναχικούς λύκους» που δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν.

Στόχος είναι η εκτέλεση εντυπωσιακών τρομοκρατικών ενεργειών, που χωρίς να έχουν μεγάλο κόστος ή να απαιτούν ειδική στρατιωτική εκπαίδευση, επικοινωνιακά έχουν πολλαπλάσια αποτελέσματα σε σχέση με μια δαπανηρή για το ISIS μάχη για τον έλεγχο ενός μικρού χωριού στη Συρία…

Αξιωματούχοι των μεγάλων διεθνών οργανισμών προειδοποιούν για τον κίνδυνο που συνιστά η παρουσία χιλιάδων ξένων μαχητών στις γραμμές του ISIS. Ο διευθυντής της Επιτροπής του ΟΗΕ κατά της Τρομοκρατίας, Ζαν-Πολ Λαμπόρτ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο έδαφος του Ιράκ και της Συρίας μάχονται στις γραμμές του ISIS 30.000 ξένοι τζιχαντιστές, πολλοί από τους οποίους όσο συρρικνώνεται η «επικράτεια» του ISIS θα αναζητούν τρόπο επιστροφής στην πατρίδα τους, όπου θα αποτελούν μόνιμη απειλή.

Ο Γάλλος αξιωματούχος του ΟΗΕ παραδέχθηκε ότι είναι αναγκαίοι οι έλεγχοι στα σύνορα για τον εντοπισμό μαχητών, αλλά, όπως είπε, ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι η «προσαρμοστικότητα και η ευελιξία των τρομοκρατικών οργανώσεων είναι πιο γρήγορη από τη δική μας…».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής του ΟΗΕ εναντίον της Τρομοκρατίας ζήτησε από τα κράτη-μέλη να εντείνουν τη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και τη συμβολή των μεγάλων κολοσσών των σύγχρονων τεχνολογιών, όπως οι Google, Microsoft, Twitter, Facebook, ώστε να παρακολουθούνται στενά οι τρομοκράτες στο Διαδίκτυο, χωρίς βεβαίως να παραβιάζεται η ελευθερία έκφρασης. Οι τελευταίας επιθέσεις αποκαλύπτουν την πολυπλοκότητα της ισλαμικής τρομοκρατίας, που καθιστά ακόμη πιο σοβαρή την απειλή που προέρχεται από το ISIS.

Ο δράστης του μακελειού στο γκέι κλαμπ «Pulse» του Ορλάντο δεν είχε φανερή σχέση με το ΙSIS και αποτελεί παράδειγμα «μοναχικού λύκου».

Ο δράστης του μακελειού στο Ορλάντο δεν είχε φανερή σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Αντίθετα, οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στην Κωνσταντινούπολη εκτελέστηκαν από μαχητές που έπαιρναν απευθείας εντολές από πυρήνες του ISIS και τζιχαντιστές που είχαν περάσει από τη Συρία και το Ιράκ. Στην Ντάκα οι πέντε τζιχαντιστές που πραγματοποίησαν μια δύσκολη τρομοκρατική επιχείρηση, σε ένα καλά επιλεγμένο στόχο, κρατώντας ομήρους για περισσότερες από 11 ώρες, πριν μερικούς μήνες όταν εξαφανιστήκαν από τα σπίτια τους ήταν φοιτητές από εύπορες οικογένειες που ζούσαν μια κανονική ζωή. Οταν επανεμφανίστηκαν είχαν μεταμορφωθεί σε μηχανές θανάτου…

Πυρήνες

Στην Τουρκία οι πυρήνες και τα δίκτυα που χρησιμοποιήθηκαν με την ανοχή του καθεστώτος Ερντογάν για την ενίσχυση του ISIS στα πρώτα βήματά του αλλά και άλλων ισλαμικών οργανώσεων στη Συρία (με την ελπίδα ότι θα οδηγούσαν σε γρήγορη ανατροπή του Ασαντ) αποτελούν τη μεγάλη απειλή για την Τουρκία, η όποια είναι ευάλωτη σε επιθέσεις όπως αυτή στο αεροδρόμιο «Κεμάλ Ατατούρκ», που φαίνεται ότι οργανώθηκε από εμπειροπόλεμο Τσετσένο τζιχαντιστή.

Τώρα που ο κ. Ερντογάν αποφάσισε να κινηθεί εναντίον του ISIS, διαθέτοντας και τη βάση του Ιντσιρλίκ για αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία, η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στο στόχαστρο των τζιχαντιστών. Στη Γερμανία, όπου μέχρι τώρα οι αρχές της χώρας και οι μυστικές υπηρεσίες έχουν αποτρέψει την εκδήλωση επίθεσης τζιχαντιστών, παρά τον μεγάλο αριθμό μουσουλμάνων που φιλοξενεί η χώρα και τον σημαντικό αριθμό Γερμανών μαχητών στη Συρία, μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης εκφράζονται φόβοι για ανάλογα χτυπήματα και στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών BfV Χανς Γκέοργκ Μάασεν, αποκάλυψε ότι 17 μαχητές του ISIS έφθασαν στην Ευρώπη βρίσκοντας κάλυψη μεταξύ των προσφύγων, αλλά, όπως είπε, οι περισσότεροι έχουν συλληφθεί ή βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Ο Γερμανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι το ISIS επιχειρεί να στείλει πολιτικό μήνυμα θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει την προσφυγική κρίση.

Στέλνοντας τρομοκράτες στην Ευρώπη μεταξύ των προσφύγων, το ISIS επιδιώκει να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι κάθε πρόσφυγας είναι και εκκολαπτόμενος τρομοκράτης, αυξάνοντας έτσι τα ξενοφοβικά αισθήματα και καλλιεργώντας το έδαφος για τη ριζοσπαστικοποίηση των νεαρών μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη. Πάντως, η ετήσια έκθεση της BfV που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιούνιου προειδοποιεί ότι η «Ευρώπη αντιμετωπίζει μια νέας διάστασης ισλαμική τρομοκρατία» και το ISIS «σχεδιάζει περαιτέρω επιθέσεις στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης και της Γερμανίας».

Ο κ. Μάασεν όμως προκάλεσε αίσθηση όταν παραδέχθηκε ότι και η Γερμανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με επιθέσεις όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια