Καλλιέργεια στρατιωτικών drones σε δεξαμενές με χημικά

Ο χώρος των drones εξελίσσεται συνεχώς, και πάρα πολύ συχνά στο φως της επικαιρότητας έρχονται νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία φαίνονται ικανά να αλλάξουν το πρόσωπο πολλών τεχνολογικών τομέων- και ειδικά όταν μιλάμε για στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ωστόσο, στην περίπτωση του οράματος της BAE Systems για «καλλιέργεια» (αντί κατασκευής ή συναρμολόγησης) drones σε δεξαμενές με χημικά φαντάζει υπερβολική- αλλά ίσως να μην είναι.

Σύμφωνα με το Reuters, «κλειδί» της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι μια συσκευή με το όνομα Chemputer, που στην ουσία είναι ένας χημικός υπολογιστής, ικανός να ψηφιοποιεί και συνθέτει χημικές διαδικασίες.
«Γνωρίζετε το 3D printing ή το additive layer manufacturing. Εκεί παίρνουμε έναν ρομποτικό βραχίονα, που σηκώνει μάζες ύλης, τις οποίες επεξεργαζόμαστε σε στρώματα για τη δημιουργία ενός αντικειμένου. Στο “chemputing”, αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε μάζες ύλης μεγέθους μορίου και να χρησιμοποιούμε χημικές αντιδράσεις για να κάνουμε τη συναρμολόγηση» λέει ο Νικ Κολοζίμο, στέλεχος της βρετανικής εταιρείας.
Θεωρείται πως η τεχνική αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την παραγωγή drones, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολεμικών μηχανών, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε εβδομάδες αντί για χρόνια. Ωστόσο, η ιδέα αυτή βρίσκεται δεκαετίες ακόμα μακριά από την υλοποίησή της. «Νομίζω πως μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα ανακαλύπτουμε νέα υλικά μέσω αυτής της διαδικασίας. Θα φτιάχνουμε επίσης πράγματα σε πολύ μικρή κλίμακα, ίσως μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια. Αλλά είναι μακρύς ο δρόμος πριν μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε αεροπλάνα- ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο εντός του αιώνα» εκτιμά ο Κολοζίμο.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια