Αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία: Μια κίνηση τακτικής του Ερντογάν;

globinfo freexchange

Καθώς οι τρομοκράτες του Daesh χάνουν συνεχώς έδαφος σε Συρία-Ιράκ και οι Κούρδοι φαίνεται να κάνουν τα πρώτα βήματα αυτονομίας στη Βόρεια Συρία, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, απομονώνεται όλο και περισσότερο.

Ο Ερντογάν αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μοιρών και προσπάθησε να επαναπροσεγγίσει Ρωσία και Ισραήλ, σε μια πρώτη απόπειρα να αποκαταστήσει τις σχέσεις και να αποφύγει την απόλυτη απομόνωση. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, καθώς, ήταν μια κίνηση που έγινε πολύ αργά, αφού ήδη ο Τούρκος πρόεδρος είχε προβεί ήδη σε πολλές βεβιασμένες και αψυχολόγητες ενέργειες εντός και εκτός Τουρκίας, που έκαναν τα πράγματα χειρότερα και εξέθεσαν πλήρως τον Ερντογάν και την ακόρεστη δίψα του για εξουσία.

Παρακινούμενος από τη δίψα του να επεκτείνει την Τουρκική σφαίρα επιρροής στη Μέση Ανατολή και να τελειώνει γρήγορα με το Κουρδικό, κατέληξε να βρίσκεται σε κατάσταση άμυνας ενάντια σε όλους σχεδόν τους διεθνείς παίχτες.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί “Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο Ρώσοι και Αμερικανοί να έχουν συμφωνήσει στον επανασχεδιασμό του χάρτη της Μέσης Ανατολής, που θα συμπεριλαμβάνει αυτόνομο Κουρδικό κράτος, κάτι που εξηγεί και τον μεγάλο εκνευρισμό του Ερντογάν, καθώς φαίνεται ότι θέλουν να τον βγάλουν τελείως από το παιχνίδι.”

Υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι η πρόσφατη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ουσιαστικά σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν, ώστε να βγει από τη δύσκολη θέση. Δεν μπορούμε να πούμε βέβαια αν ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά θα ήταν χρήσιμο να δούμε, εν συντομία, με ποιον τρόπο το συγκεκριμένο γεγονός θα μπορούσε να τον βοηθήσει.

1ον: θα τον βοηθήσει ώστε να εξαλείψει και τα τελευταία απομεινάρια των εχθρών τους στις ένοπλες δυνάμεις και αλλού. Έχει ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις εκκαθάρισης με συνοπτικές διαδικασίες.

2ον: κατάφερε να κάνει μια επίδειξη δύναμης και να περάσει το μήνυμα ότι ελέγχει πλήρως το παιχνίδι μέσα στην Τουρκία, καθώς ο λαός και η αστυνομία τον υποστήριξαν από την πρώτη στιγμή.

3ον: δείχνοντας ότι έχει την πλήρη υποστήριξη του λαού, μπορεί να κάνει παζάρια με τους Αμερικανούς από μια ισχυρότερη θέση.

Χρησιμοποιώντας τον εξόριστο στις ΗΠΑ αντίπαλό του, Φετουλάχ Γκιουλέν, ως πρόσχημα, παρόλο που ο ίδιος αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν πέρασε στην αντεπίθεση μέσα από μια γρήγορη και εν θερμώ κίνηση, με την οποία επιχείρησε να πάρει τον έλεγχο της βάσης του Ιντσιρλίκ, που είναι καθοριστικής σημασίας για τις Αμερικανικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή.

Παρόλο που πρόκειται για μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση, ο Ερντογάν ελπίζει ότι θα πάρει όσα περισσότερα μπορεί από τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση που πράγματι Ρώσοι και Αμερικανοί έχουν επανασχεδιάσει τον χάρτη της Μέσης Ανατολής με Κουρδικό κράτος, ελπίζει να καθυστερήσει τα σχέδια αυτά και να κερδίσει χρόνο. Ωστόσο, η κίνηση δείχνει και την αγωνία του και το γεγονός ότι δεν έχει πλέον πολλά ατού στα χέρια του.

Το που θα καταλήξει όλη αυτή η κατάσταση, είναι δύσκολο κανείς να προβλέψει ...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια