Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στην Τουρκία

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Με το χθεσινό άρθρο «Περίεργη» εξαφάνιση Ερντογάν προκαλεί πολλές φήμες..., είχαμε προβλέψει πρώτοι από όλους ότι κάτι γίνεται στην Τουρκία.

Τώρα το αν ήταν ένα πραγματικό πραξικόπημα, ή πραξικόπημα-μαριονέτα, αυτό θα φανεί πολύ γρήγορα κυρίως από τα διαφαινόμενα «κέρδη» του Ερντογάν.

Μια κίνηση ανατροπής υποτίθεται υποκινούμενη από τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος σημειωτέον την καταδίκασε, ήταν αδύνατο να επικρατήσει καθώς δεν εκφράζει λαϊκές μάζες τόσο ικανές ενώ η πολιτική αντιπολίτευση και οι Κούρδοι είναι εναντίον. Είναι χαρακτηριστικό πως τα Medıa πολέμησαν το πραξικόπημα αποτελεσματικά.

Τώρα το τι έπεται έχει μεγάλο ενδιαφέρων, καθώς οι συνέπειες θα είναι πολύ πικρές για την ήδη καταρρέουσα τουρκική οικονομία, ενώ ο διχασμός στον στρατό θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις παρά την επικράτηση του Ερντογάν.

Κυρίως τι συνέπειες έχει όλη αυτή η κατάσταση στην δική μας πλευρά.

Η απόπειρα διάπραξης ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.
Βόμβα χτύπησε το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu
Η εφημερίδα Sabah αναφέρει ότι συνελήφθησαν οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος
Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνει ο Ερντογάν αναμένεται κατά πληροφορίες να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου φέρεται νά εχει αποχωρήσει ο στρατός
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι υποκινητής του πραξικοπήματος είναι ένας συνταγματάρχης ονόματι Μουχαρέμ Κιοσέ που είχε απομακρυνθεί από το στράτευμα.
Εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση που πρόσκειται στον Γκιουλέν αρνείται ανάμειξη στο πραξικόπημα, χαρακτηρίζει ανεύθυνες τις κατηγορίες και τονίζει ότι ανησυχεί για την ασφάλεια των πολιτών στην Τουρκία
Ομπάμα: Όλες οι πλευρές στην Τουρκία πρέπει να στηρίξουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση
Το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πληροφορίες για 17 αστυνομικούς νεκρούς στο αρχηγείο των ειδικών δυνάμεων στην Άγκυρα.
Στην Άγκυρα F-16 κατέρριψαν κατά πληροφορίες ελικόπτερο των πραξιοπηματιών με πέντε στρατιώτες
Ο διοικητής των Ειδικών Δυνάμεων υποστράτηγος Ζεκιαΐ Ακσακαλλί σε μία άνευ προηγουμένου κίνηση μίλησε τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV και διαφοροποίησε τη θέση του από τους πραξικοπηματίες. Τους χαρακτήρισε «δίκτυο προδοσίας» και είπε ότι η κατάσταση ελέγχεται. Επιβεβαίωσε ότι στην Αγκυρα υπάρχουν νεκροί και τραυματίες και απέφυγε να δώσει πληροφορίες σχετικά με την τύχη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ.
Νέες δηλώσεις από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, η κυβέρνηση έχει τον έλεγχο, λέει. Καλεί και εκείνος το λαό να βγει στο δρόμο. Η στρατιωτική ηγεσία διέταξε όλους τους στρατιώτες πίσω στις βάσεις τους, αναφέρει.
Αποσύρεται ο στρατός από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από μαζική είσοδο πολιτών στον χώρο
Η αστυνομία συλλαμβάνει μαζικά στρατιώτες
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νουμάν Κουρτολμούς δηλώνει μιλώντας ζωντανά στην τηλεόραση ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) παραμένει στην εξουσία.
Ο αρχηγός της Α’ Στρατιάς, στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, με έδρα την Κωνσταντινούπολη τάχθηκε κατά των πραξικοπηματιών. Δήλωσε ότι πρόκειται για μικρή ομάδα αξιωματικών. «Δεν είναι μία κίνηση που υποστηρίζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκπροσωπούν μία μικρή ομάδα της Α’ Στρατιάς. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Με μονάδες που δεν τους ακολουθούν και στο πλάισιο της ιεραρχίας λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα» είπε.
Άλλες δύο εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Άγκυρας
Ανεπιβεβαιώτες πληροφορίες από την Rai News ήθελαν τον Ερντογάν να βρίσκεται εν πτήσει προς τη Ρώμη, ενώ άλλες πληροφορίες τον εμφάνιζαν να κατευθύνεται στο Λονδίνο
Άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες
Ελικόπτερα άνοιξαν πυρ στο αρχηγείο της ΜΙΤ στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu
Πολίτες ανεβαίνουν στα άρματα μάχης
Πυροβολισμοί στην ανατολική είσοδο της γέφυρας του Βοσπόρου, πληροφορίες για τραυματίες. Μαχητικά κάνουν χαμηλές πτήσεις στο σημείο.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απευθύνει έκκληση για ηρεμία, παρακολουθεί την κατάσταση


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια