Σε «κόκκινο συναγερμό» οι ΕΔ της χώρας - Παραμένει σε επιφυλακή η Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία

Σε «κόκκινο συναγερμό» παραμένουν οι ένοπλες δυνάμεις και το λιμενικό σώμα, ενδυναμώνοντας τους ελέγχους στα σύνορα με την Τουρκία, κυρίως στον Έβρο και τα νησιά του Β. Αιγαίου.

Οι Ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, εντατικοποιούνται καθώς υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξουν κι άλλα πρόσωπα που μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα για να αποφύγουν τις ανηλεείς διώξεις που ξεκίνησε από χθες η τουρκική κυβέρνηση.

Στελέχη των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, εξέφραζαν φόβους ότι μπορεί να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικά νησιά διά θαλάσσης, τούρκοι υπήκοοι που θα υποδυθούν τους πρόσφυγες, προκειμένου να αποφύγουν την έκδοσή τους στην Τουρκία, όπως θα συμβεί τελικά με τους οκτώ αξιωματικούς που έφθασαν χθες με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οκτώ αξιωματικοί θα εκδοθούν τελικά στην Τουρκία περίπου σε μια εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η περίπτωσή τους, αποτελεί τυπικό παράδειγμα παροχής πολιτικού ασύλου, σύμφωνα με την συνθήκη της Γενεύης, που προβλέπει καθεστώς προστασίας για τα πρόσωπα που στην χώρα τους κινδυνεύουν να βασανιστούν ως αντιφρονούντες. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δεσμεύθηκε ότι οι αξιωματικοί θα εκδοθούν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Τούρκο ομόλογό του, αφού όμως ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια φάση μεγαλύτερης έντασης» τόνιζαν χθες διπλωματικές πηγές που εκτιμούσαν ότι «ο Ερντογάν τώρα θα γίνει ακόμη πιο προκλητικός στην συμπεριφορά του». «Το μόνο καλό είναι ότι χρειάζονται κάποιους μήνες για να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση που επιχειρεί στις Ένοπλες δυνάμεις. Άρα μπορεί να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια