Επόμενος σταθμός Πενσιλβάνια;

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος
Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία έφερε σε βαθμό παροξυσμού τις σχέσεις του καθεστώτος Ερντογάν με τις ΗΠΑ:

• Ο πρόεδρος της Τουρκίας όταν χρεώνει το πραξικόπημα στον Γκιουλέν επί της ουσίας κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς την Ουάσιγκτον ότι το υποκίνησε. Απαιτεί επιτακτικά την έκδοση του ιμάμη, ο οποίος από το 1999 είναι εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ εν επιγνώσει του ότι το αίτημά του θα απορριφθεί και έτσι «κλειδώνει» μια νέα αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
• Κόβει το ηλεκτρικό ρεύμα και θέτει σε καραντίνα τη βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ, ένα σαφές μήνυμα ότι τη θεωρεί ορμητήριο των πραξικοπηματιών. Ετσι πάγωσαν μέχρι χθες το απόγευμα, όπου επανήλθε η ομαλή λειτουργία, οι βομβαρδισμοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.
• Τέλος, συλλαμβάνει τον στρατηγό που ήταν επικεφαλής της Δεύτερης Στρατιάς στον επιχειρησιακό τομέα του οποίου ανήκουν τα σύνορα με τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, αρμοδιότητες που προϋποθέτουν καθημερινό επιχειρησιακό συντονισμό με τη Στρατιωτική Ιεραρχία των ΗΠΑ!
Στο προσεκτικά διατυπωμένο μήνυμά του ο Ομπάμα, πέραν της αυτονόητης τοποθέτησης υπέρ της Συνταγματικής Νομιμότητας, προειδοποιεί χωρίς περιστροφές τον Ερντογάν να μην επιχειρήσει με άλλοθι την εκκαθάριση των συνωμοτών μεγαλύτερη εκτροπή από το πλαίσιο μιας ήδη εδώ και τρία και πλέον χρόνια βαριά τραυματισμένης κοινοβουλευτικής νομιμότητας. Σε πιο σκληρή γλώσσα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απαιτεί να σταματήσουν οι δημόσιοι υπαινιγμοί και ισχυρισμοί για εμπλοκή της Ουάσιγκτον στο πραξικόπημα, γιατί πρόκειται για απολύτως ψευδείς καταγγελίες που είναι επιβλαβείς για τις διμερείς σχέσεις...
Θα προσαρμοσθεί έστω και σταδιακά ο Ερντογάν στις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ; Θα θυσιάσει στο όνομα της ρεαλπολιτίκ την ουρανόπεμπτη ευκαιρία να ανανεώσει και να ενισχύσει την επιρροή του στην εκλογική βάση ως παρ' ολίγον θύμα ξενοκίνητης συνωμοσίας; Θα του επιτρέψει η «Υπεροψία και Μέθη» -την οποία ο Καβάφης απέδιδε στον Δαρείο- της συντριβής του πραξικοπήματος να καταλάβει ότι στη σημερινή συγκυρία στη Μέση Ανατολή και ευρύτερα μια ανοικτή αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ ακυρώνει σε μεγάλο βαθμό αν όχι πλήρως την όποια αξία των βημάτων εξομάλυνσης που πραγματοποίησε η Τουρκία στις σχέσεις με τη Ρωσία και το Ισραήλ;
Ακόμη και αν ο Ερντογάν αποδείκνυε έμπρακτα ότι πήρε και κατάλαβε το μήνυμα των Ομπάμα και Κέρι, η αποφασιστική στήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας μάλλον καθιστά τη μετωπική σύγκρουση αναπόφευκτη, με μόνο ζητούμενο τον χρονικό της ορίζοντα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια