Η συμμαχία κατά Ερντογάν,τα πολεμικά σενάρια και η Ελλάδα

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Oφείλω να το αναγνωρίσω: Τους κομμουνιστές για πολλά μπορείς να τους κατηγορήσεις, όχι όμως ότι δεν μπορούν να αναλύσουν τον κόσμο σωστά. Προχθές, όμως, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους. Η ανάλυση που είχε ο «Ριζοσπάστης» για το πραξικόπημα δικαιώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν στο Αλ Τζαζίρα.

Και το δυστύχημα είναι πως η ανάλυση αυτή, που έδειξε ποιοι κρύβονται πίσω από το πραξικόπημα, περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα. Αλλο πράγμα να υποψιάζεσαι ότι πίσω από τους στασιαστές βρίσκεται ένας ιμάμης, άλλο να νομίζεις ότι πίσω από τον ιμάμη είναι μια υπερδύναμη, και άλλο να καταλήγεις ότι το πραξικόπημα το έκανε - ανέχτηκε μια διεθνής συμμαχία Αμερικανών, Γερμανών, Σαουδαράβων, Καταριανών και Αιγυπτίων.

Το πράγμα τότε αλλάζει δραματικά, γιατί ξέρεις καλά πως είτε πριν από τις αμερικανικές εκλογές είτε έπειτα από αυτές -το πιθανότερο- η προκήρυξη γενικευμένου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή μας θεωρείται παραπάνω από βεβαία.

Ο Ερντογάν στη συνέντευξή του υπήρξε γενικά προσεκτικός, ώστε να μην ανοίξει μέτωπα με όλο τον κόσμο. Αφησε αιχμές για τις ΗΠΑ, αλλά αποκάλυψε τη στήριξη του Ομπάμα μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος (το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μιλούσε για την «ανάγκη σταθερότητας» τις πρώτες ώρες). Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, καταγγέλοντάς τον ως «πραξικοπηματία». Απέφυγε, όμως, να κάνει το ίδιο και με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, μολονότι του επισημάνθηκε ότι ο Τύπος στη χώρα αυτή πανηγύρισε για το πραξικόπημα. Ακόμη και το γεγονός ότι ο Ερντογάν αποφάσισε να δώσει την πρώτη συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα -και όχι σε κάποιο δυτικό μέσο- δείχνει ότι αυτή τη στιγμή στρέφει οριστικά το βλέμμα του στη Μέση Ανατολή και εγκαταλείπει την Ευρώπη, δεν έχει καν εμπιστοσύνη στη Δύση.

Ο κόσμος φαίνεται ότι μπαίνει σε μια γενικότερη περιπλοκή και, αν υπάρχει ανάγκη για κάτι στην πατρίδα μας, είναι η ενότητα - τουλάχιστον, στην προσέγγιση της κρίσης. Και, φυσικά, να αποφύγουμε τη φωτιά.
Περίεργο, όμως: Την ίδια μέρα που ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυπτε ότι σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στο ιρανικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών αποκάλυψε ότι ΗΠΑ (το Ιντσιρλίκ είναι η έδρα των πραξικοπηματιών), Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Κατάρ αποτελούν τη συμμαχία ανατροπής του Ερντογάν και ότι Αμερικανοί στρατιώτες φορούν στολές του κουρδικού στρατού, η «Αυγή» δημοσίευε διθυραμβικό άρθρο κομματικού στελέχους που είχε γυρίσει από το Ερμπίλ. Πανηγύριζε που η Ελλάδα άνοιξε προξενείο σε αυτή την κουρδική -μη αναγνωρισμένη- οντότητα, που βρίσκεται στα νώτα της Τουρκίας.

Έχουμε μια Κύπρο και μία Θράκη εμείς, θυμίζω.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια