Κολοσσιαίες μαύρες τρύπες σε «ταγκό» θανάτου

Η μια βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την άλλη και σύντομα θα πέσει μέσα σε αυτή


Ομάδα ερευνητών στη Φιλανδία έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Εντόπισε ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μυστηριώδη κοσμικά φαινόμενα, τη συγχώνευση δύο μελανών οπών, αλλά στην πιο εντυπωσιακή, στην πιο εξωτική εκδοχή της.

Η μελέτη

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι αστρονόμοι είχαν διαπιστώσει ότι σε απόσταση 3.5 δισεκατομμυρίων ετών φωτός στον αστερισμό του Καρκίνου υπάρχει ένας γαλαξίας στο κέντρο του οποίου υπάρχει έντονη κοσμική δραστηριότητα. Ομάδα επιστημόνων του Αστεροσκοπείου Tuorla Πανεπιστημίου μελέτησε όλα τα στοιχεία που υπήρχαν για τον γαλαξία καθώς και δεδομένα του πειράματος LIGO που ανιχνεύει τα βαρυτικά κύματα τα οποία παραμορφώνουν το χωροχρόνο όπως η βαρύτητα. Τα βαρυτικά κύματα προκαλούνται από την σύγκρουση κοσμικών δομών και σωμάτων όπως τα άστρα νετρονίων και οι μελανές οπές.

Η ανακάλυψη

Οι ερευνητές αρχικά διαπίστωσαν ότι από το κέντρο του γαλαξία εκπέμπεται έντονη ακτινοβολία κάθε 12 χρόνια. Αυτή η σταθερότητα εκδήλωσης δραστηριότητας που δεν παρουσιάζεται σε άλλα ενεργά γαλαξιακά κέντρα προκάλεσε το ενδιαφέρον των ερευνητών για να αναζητήσουν την αιτία του φαινομένου. Η ανακάλυψη που έκαναν είναι πραγματικά εντυπωσιακή από κάθε άποψη.

Οι ερευνητές έδωσαν σε αυτό το γαλαξιακό κέντρο την κωδική ονομασία OJ 287 και διαπίστωσαν ότι υπάρχει εκεί μια μελανή οπή με μάζα 140 εκ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου. Μια μελανή οπή 35 φορές μεγαλύτερη από τον Τοξότη Α*, την μελανή οπή στο κέντρο του δικού μας γαλαξία. Αν εντυπωσιαστήκατε από το μέγεθος αυτής της μελανής οπής κρατηθείτε γιατί σύμφωνα με τους ερευνητές αυτή μελανή οπή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από μια άλλη η οποία έχει μάζα 18 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ηλιου! Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μικρότερη μελανή οπή βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την μεγαλύτερη και η αλληλεπίδραση τους προκαλεί μια εκπομπή έντονης ακτινοβολίας κάθε 12 χρόνια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κοσμικός χορός των δύο μελανών οπών θα διακοπεί σε περίπου δέκα χιλιάδες έτη. Η μικρότερη μελανή οπή βρίσκεται στα τρομερά βαρυτικά δίχτυα της μεγαλύτερης και ακολουθεί μια πορεία που θα την οδηγήσει σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ερευνητών σε περίπου δέκα χιλιάδες έτη στην… αγκαλιά του μαύρου γίγαντα. Η ανακάλυψη και η παρατήρηση του φαινομένου στη συνέχεια θεωρείται εξαιρετικά σημαντική αφού προσφέρει νέα στοιχεία για το τι μπορεί να συμβαίνει στα κέντρα των γαλαξιών σε όλο τον Σύμπαν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια