Sponsor

ATHENS WEATHER

Επίθεμα μετρά ανώδυνα την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής

Διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας της φαρμακευτικής αγωγής, με την ελπίδα να τεθεί κάποτε τέλος στην ανάγκη αιματολογικών εξετάσεων.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, συνεργάστηκαν με ειδικούς του Ινστιτούτου «Paul Scherrer» στην Ελβετία και δημιούργησαν ένα δερματικό επίθεμα το οποίο φέρει μικροβελόνες. Το επίθεμα εφαρμόζεται στο δέρμα του ασθενή κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής και υπολογίζει την παρουσία των φαρμάκων στην αιματική ροή χωρίς να υπάρχει ανάγκη αιμοληψίας για ανάλυση.

Οι μικροβελόνες έχουν μήκος μικρότερο από μισό χιλιοστό του μέτρου, και δεν τρυπάνε το δέρμα, όπως μια συνήθης υποδερμική βελόνα, χάρη στο κοίλο κωνικό σχήμα τους.

Οι μικροβελόνες είναι σχεδιασμένες να παρακεντούν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, το οποίο λειτουργεί ως προστασία των επόμενων δύο στρωμάτων, της επιδερμίδας και του δέρματος, τα οποία και εμπεριέχουν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και ενεργά ανοσοκύτταρα.

Στην περίπτωση της διεθνούς επιστημονικής ομάδας οι μικροβελόνες αναπτύχθηκαν για να παρακολουθούν την αντιβιοτική ουσία βανκομυκίνη, η οποία χορηγείται συνήθως ενδοφλέβια για την αντιμετώπιση σοβαρών λοιμώξεων.

Οι ασθενείς που παίρνουν βανκομυκίνη πρέπει να υποβάλλονται σε τρεις με τέσσερις αιμοληψίες καθημερινά, ενώ βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση λόγω των τοξικών τις παρενεργειών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το υγρό που υπάρχει ακριβώς κάτω από την εξωτερική στοιβάδα του δέρματος, αντί αίματος, για να παρακολουθήσουν τα επίπεδα της βανκομυκίνης στην αιματική κυκλοφορία.

Οι μικροβελόνες συλλέγουν μια ελάχιστη ποσότητα του υγρού αυτού, λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστόλιτρου, και χάρη σε μιας αντίδρασης που συμβαίνει εντός του συστήματος μέτρησης, οι ερευνητές την εντοπίζουν με έναν αισθητήρα και έτσι γρήγορα και εύκολα καθορίζουν την συγκέντρωση του αντιβιοτικού στον οργανισμό του ασθενή.

Μαίρη Μπιμπή
Πηγή: health.in.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια