Μεγάλος κίνδυνος από τα πυρηνικά του Ιντζιρλίκ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Μια σημαντική και άκρως επικίνδυνη παρενέργεια από το τουρκικό πραξικόπημα είναι σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Cumhurrıyet που επικαλείται και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA, το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιντζιρλίκ και συγκεκριμένα οι ατομικές βόμβες που είναι αποθηκευμένες στην νατοϊκή αεροπορική βάση, η οποία ήταν και κέντρο του πραξικοπήματος.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, στην νατοϊκή βάση του Ιντζιρλίκ βρίσκεται αριθμός βομβών τύπου Β-61, περίπου 60 τον αριθμό, οι όποιες ήταν υπό την αυστηρή επιτήρηση των Αμερικανών αλλά με τις έκτακτες εξελίξεις η κατάσταση είναι συγκεχυμένη σχετικά με το ποιος ελέγχει τώρα το πυρηνικό οπλοστάσιο.

Όπως είναι γνωστό ο διοικητής της βάσης, Ταξίαρχος Bekir Ercan Van, είχε προσχωρήσει στο πραξικόπημα και μάλιστα από την βάση είχαν απογειωθεί πολεμικά αεροσκάφη F-16 για να βομβαρδίσουν την Άγκυρα και το προεδρικό μέγαρο. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Bekir Ercan Van μετά την σύλληψη του έχει κάνει αίτηση ασύλου στις αμερικανικές αρχές περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει απαγορευτεί η είσοδος στην βάση και οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στα Άδανα, περίπου 2000, έχουν αποκλειστεί και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο Ιντζιρλίκ ενώ τουρκικά ΜΜΕ τους κατηγορούν ότι βοήθησαν ενεργά τους πραξικοπηματίες.

Πάντως στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί είναι έξαλλοι με την όλη κατάσταση και επισημαίνουν ότι το νατοϊκό πυρηνικό οπλοστάσιο δεν είναι ασφαλές με όλες τις συνέπειες μιας τέτοιας καταγγελίας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια