Η προσβολή του ΣΥΡΙΖΑ στους δεκαεπτάρηδες και η ανακάλυψη της Δημοκρατίας…

Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Ο εκλογικός νόμος προφανώς δεν είναι ο καλύτερος. Δεν αποτυπώνει επακριβώς και αυθεντικά τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος , αλλά αποτρέπει τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Φυσικά αυτό αφορά ένα ώριμο πολιτικό σύστημα που μπορεί να αντιληφθεί τα μηνύματα της κοινωνίας, που τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ειδικά μετά το 2010 απαιτούν κυβερνήσεις συνεργασίας είτε υπάρχει μπόνους είτε όχι.

Σωτήρες δεν υπάρχουν πια τους πάτησαν τα Μνημόνια, ο Ανδρέας (Παπανδρέου) ζει αυτός μας οδηγεί, άλλα στο Μαξίμου είναι δύσκολο να τον ξαναδούμε, ο Μητσοτάκης (ο πρεσβύτερος) δεν μπορεί να βοηθήσει πια, ο Χαρίλαος (Φλωράκης) κάνει παρέα με τον (Λεωνίδα Κύρκο) στα αντάρτικα του παραδείσου. Αντίο λοιπόν.

Ούτε η ενισχυμένη αναλογική ούτε τα μπόνους ούτε οι δεύτερες κατανομές ούτε οι μεγάλες περιφέρειες μπορούν τελικά να δώσουν αυτό για το οποίο εφαρμόσθηκαν. Είμαστε στην εποχή των Μνημονίων.
Και επειδή μάλλον δυσκολεύεται να το αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας, να του υπενθυμίσουμε ότι καμία μνημονική κυβέρνηση δεν γλύτωσε στο τέλος.
Τα μυξοκλάμματα της κυβέρνησης του, οι μικροπατεωνιές του Δρίτσα, τα δάκρυα του Σπίρτζη, οι “κόκκινες γραμμές” του Κατρούγκαλου, οι αφοπλιστικά ειλικρινείς μνημονιακές παραδοχές του Τσακαλώτου απλώς κάνουν δυσχερέστερη την θέση τους. Δεν τσιμπαει κανείς πια. Ειδικά όταν βρίσκεται μπροστά στην ψυχρή οθόνη του ΑΤΜ που δείχνει τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Και ξαφνικά η Εθνοσωτήριος κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποφάσισε ότι το μείζον αυτή την στιγμή είναι ο εκλογικός νόμος. Όπως αποκάλυψε ο πονηρός αλλά καθαρός Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Τσίπρας του είπε ότι δεν είχε και καμία άλλη χάντρα να δώσει στους χαχόλους…

Αν ο κ. Τσίπρας ήθελε να είναι έντιμος απέναντι στον ελληνικό λαό, θα είχε προτείνει την αλλαγή του εκλογικού νόμου τον Αύγουστο του 2015. Όταν είχε την ευκαιρία να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου που ο ίδιος προκήρυξε.

Από την στιγμή που δεν το έπραξε, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα. ΔΕΝ δικαιούται να ομιλεί για “δίκαιο” εκλογικό σύστημα, για απλή αναλογική, για γνήσια δημοκρατία και άλλα τέτοια βαρύγδουπα, όταν ο ίδιος την πιο κρίσιμη στιγμή έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ενισχυμένη αναλογική και το μπόνους των 50 εδρών για να χώσει την χώρα βαθιά στο πιο σκοτεινό τούνελ της ιστορίας της.

Απλώς και μόνο για να κερδίσει μια παράταση παραμονής στο Μέγαρο Μαξίμου. Τώρα που βλέπει να χάνει, να καταρρέει θυμήθηκε την Δημοκρατία και την Απλή Αναλογική… Αλλάζει τους κανόνες του παιγνιδιού ,για να μείνει στον αυλόγυρο της εξουσίας.

Υποστηρίζουν ότι το εκλογικό σύστημα είναι αυτό που παράγει διαφθορά. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δηλαδή έκανε όσα έκανε επειδή είχαμε ενισχυμένη αναλογική; Αν είχε εκλεγεί με απλή αναλογική, δεν θα έβαζε το χέρι στο βάζο με το μέλι;

Ο Τσουκάτος πήρε το ένα εκατομμύριο ευρώ (εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ) επειδή ηταν μεγάλη περιφέρεια η Β΄ Αθηνών και είχε έξοδα; Ο Λιάπης και αυτός θύμα του εκλογικού συστήματος;

Ποιος πιστεύει ότι όλοι αυτοί και όσοι ακόμη ξέρουμε αλλά δεν μπορούμε να πούμε το όνομα τους, αναγκάσθηκαν να εκμαυλισθούν επειδή είχαν έξοδα για να επανεκλεγούν; Όλα αυτά είναι απλός σανός.
Η πολιτική έχει εκφυλισθεί από λειτούργημα όσων αγαπούν την πατρίδα τους, σε βόλεμα κομματικών ρεταλιών που είναι έτοιμα για όλα προκειμένου να εξασφαλίσουν εύκολο μεροκάματο. Δεν μπορεί να μιλά για Δημοκρατία ο άνθρωπος που πήρε το ΟΧΙ και το έκανε ΝΑΙ σε μια ώρα, ξεφτιλίζοντας τους ανθρώπους που τον πίστεψαν βάζοντας μια ολόκληρη χώρα στην κόψη του ξυραφιού, για να εξουδετερώσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και να κερδίσει μερικούς ακόμη μήνες στο Μαξίμου.

Όσο για την ψήφο στους 17ρηδες, απλώς μαρτυρά την απελπισία που έχει αρχίσει να καταλαμβάνει το κυβερνητικό επιτελείο. Με τέτοια κόλπα όμως δεν κερδίζεται το πολιτικό παιγνίδι.

Υποτιμά και προσβάλλει τα νέα παιδιά. Τους 17ρηδες που τους θεωρεί εύκολα θύματα, έτοιμα να καταπιούν ότι φούμαρα τους πασάρουν. Αλλά αυτά τα παιδιά είναι που νοιώθουν πιο βαριά τα αδιέξοδα στα οποία έχει προσθέσει την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας, που βλέπουν τους γονείς τους να μην μπορούν να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη, τα πανεπιστήμια να φυτοζωούν, τις ευκαιρίες για δουλειά να εκμηδενίζονται..Και τώρα ξέρουν, ότι κάποιος τους κορόιδεψε πέρυσι. Κάποιος έπαιξε με τα όνειρα τους πριν τα ποδοπατήσει.

Οι νέοι όμως τιμωρούν σκληρά … Το εκμεταλλεύτηκε αυτό ο κ. Τσίπρας για να έρθει στην εξουσία…

Πριν μιλήσει λοιπόν η κυβέρνηση για «Δημοκρατία», πριν ανακαλύψει την «Δημοκρατία», ας έχει υπόψη της ότι για να λειτουργήσει η Δημοκρατία απαιτεί καθαρούς κανόνες, ηθική και εντιμότητα… Αυτό είναι που συνήθως λησμονούν πολλά καθεστώτα…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια