Γιατί απέτυχε!

Η κίνηση που αποδιοργάνωσε τον μηχανισμό και δημιούργησε μεγάλο ρήγμα


Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης
Ο Ταγίπ Ερντογάν διασώθηκε από ένα πραξικόπημα που σχεδιάστηκε με σοβαρότητα από το σύνολο της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και λόγω διάφορων παραγόντων που οδήγησαν στην πρόωρη εφαρμογή του απέτυχε.

Ενας από τους παράγοντες που οδήγησε στην κατά επτά ώρες πρόωρη εφαρμογή του πραξικοπήματος, που είχε την κωδική ονομασία «Σχέδιο Επιχειρήσεων Γιλντιρίμ», ήταν η εμπλοκή της υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ), ο διοικητής της οποίας επισκέφτηκε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στις 16.00 της Παρασκευής και τον ενημέρωσε ότι επίκειται πραξικόπημα. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κάλεσε τους αρχηγούς στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, και ζήτησε από τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν να τους ενημερώσει ο ίδιος.

Τότε μπροστά σε όλους ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ έδωσε εντολή να παγώσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα, κάθε μετακίνηση μονάδων και να ακυρωθούν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις αεροσκαφών και ελικοπτέρων.
Αυτή η κίνηση ήταν που αποδιοργάνωσε τον μηχανισμό του πραξικοπήματος και δημιούργησε ρήγμα στην ιεραρχία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, η κορυφή της οποίας άρχισε να αποστασιοποιείται από το πραξικόπημα.

Στη συνέχεια, το ένα λάθος των πραξικοπηματιών ακολουθούσε το άλλο, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να διασωθεί, τη στιγμή που θεωρούνταν από όλους τελειωμένος.
Υπάρχουν αρκετές απόψεις και εκτιμήσεις που τώρα, τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος, το θέλουν να είναι στημένο από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Ομως αυτές οι απόψεις και οι εκτιμήσεις, που στηρίζονται σε σειρά φαινομενικά εύλογων ερωτημάτων σε σχέση με την εξέλιξη του πραξικοπήματος, παραβιάζουν έναν χρυσό κανόνα στην ανάλυση μιας κατάστασης. Οι εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα δεν εξάγονται από εύλογα ερωτήματα, αλλά από ψύχραιμη ανάλυση γεγονότων και δεδομένων.

Για τα εύλογα ερωτήματα, αναζητούμε πληροφορίες που θα μας δώσουν απαντήσεις.
Αυτά για το πραξικόπημα, γιατί πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που αφορά την Κύπρο και την Ελλάδα, και από το επίπεδο της ανάλυσής μας εξαρτάται σε κάποιο βαθμό και η πολιτική στάση της πατρίδα μας.
Οσο για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πραξικόπημα, στο επόμενο άρθρο μας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια